У ПАРЄ обмежили обсяг санкцій, що можуть бути накладені на росіян

Вівторок, 11 грудня 2018, 08:35
У ПАРЄ обмежили обсяг санкцій, що можуть бути накладені на росіян

У разі поновлення санкцій проти делегації РФ у Парламентській асамблеї Ради Європи, вони не можуть бути позбавлені права голосу на виборах суддів ЄСПЛ, генсека РЄ та інших керівників організації.

Таке рішення ухвалив на засіданні в понеділок регламентний комітет ПАРЄ, повідомили "Європейській правді" у прес-службі асамблеї.

Профільний орган асамблеї (його офіційна назва – комітет з питань правил процедури) за запитом Бюро ПАРЄ проводив аналіз допустимих санкцій, які можна запроваджувати проти окремих держав через порушення ними принципів Ради Європи.

Зараз у ПАРЄ триває активна дискусія щодо меж санкційного тиску на Росію. Ще навесні 2014 року, після незаконної анексії Криму, на делегацію РФ були накладені широкі санкції, в тому числі їх позбавили права голосу при ухваленні рішень асамблеї.

З 2016 року на знак протесту РФ відмовляється брати участь у роботі асамблеї, а торік припинила сплату внесків у бюджет Ради Європи. Це спричинило дискусії у ПАРЄ про можливість зняття санкцій з росіян.

Нове рішення регламентного комітету обмежило обсяг можливих санкцій, пояснивши це потребою уникнути конфлікту зі статутом РЄ.

"У разі оскарження прав національної делегації ПАРЄ не може ставити під сумнів право депутатів брати участь у виборах старших посадовців Ради Європи... оскільки Асамблея не може втручатися у виконання Статуту РЄ та Європейської конвенції з прав людини", - пояснили ЄП у Страсбурзі. Це рішення комітету набуває чинності негайно.

Таким чином, жодна національна делегація, включаючи російську, не зможе бути відсторонена від участі у виборах генсека Ради Європи (відбудуться у 2019 році), комісара РЄ з прав людини (вибори відбулися торік, РФ не брала в них участь), президента ПАРЄ (вибори проводяться щороку) та суддів ЄСПЛ.

Зауважимо, що для участі у таких виборах Росія має визначити перелік своєї делегації та передати його у Страсбург. В останні три роки Росія цього не робить, уникаючи формального продовження накладених проти неї санкцій. У цьому разі російські депутати не матимуть змоги брати участь у перелічених виборах. Також важливо, що для України ключове значення має обмеження право голоса РФ при ухваленні резолюцій та інших рішень ПАРЄ, ці санкції комітет не поставив під сумнів.

Нардеп Володимир Ар’єв прокоментував рішення регламентного комітету ПАРЄ: "Особливих приводів для стурбованості немає. Набагато важливіше те, що скандальну жовтневу доповідь, в якій містився проект набагато серйозніших поступок РФ, регламентний комітет одноголосно переніс на невизначений термін".

"Тобто росіяни отримали відкоша. А це рішення про дозвіл голосувати за виборні посади, маючи обмежене право голосу, відповідає статуту РЄ і є дуже символічним кроком, адже в Раді Європи розуміють, що Росія прагне звинуватити організацію в усіх гріхах через ігнорування її шантажистських вимог", – уточнив він.

За словами Ар'єва, "хоча троє представників України голосували проти, це рішення було ухвалене, в тому числі голосами і іншими противників агресивної політики РФ".

Читайте також Кремль програв битву за Страсбург: як підкилимна гра Ягланда призвела до поразки росіян у ПАРЄ.

Анафема по-страсбурзьки: як у Раді Європи готуються до розлучення з Кремлем

УП, доповнено
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...