Білорусь: Учасників акції протесту проти агресії РФ оштрафували

Субота, 22 грудня 2018, 14:25

У Мінську суд оштрафував трьох учасників акції протесту біля посольства РФ проти російської агресії у Чорному морі.

Як повідомляє білоруська редакція "Радіо Свобода" з посиланням на правозахисний центр "Вясна".

Так, журналістці газети "Новий час" Діані Середюк і активістам Євгену Батуру і Світлані Коваленко виписали штрафи у розмірі 490 рублів (20 базових величин) за "участь у несанкціонованому заході" (ст. 23.34 КоАП).

Середюк заявила, що буде оскаржувати вирок.

Пізніше 22 грудня у суді буде оголошено вирок ще двом учасникам акції з корабликами - Денису Урбанович та Сергію Тарасенку, їх звинувачують за ч.3 ст.23.34 КоАП (повторна "участь у несанкціонованому заході").

Підтримати обвинувачених на суд над прийшли кількадесят людей.

Присутні на процесі глава Об'єднаної громадянської партії Микола Козлов і екс-глава партії Анатолій Лебедько встановили на паркан у залі судового засідання паперові кораблики.

Міліція їх прибрала, але люди встановили нові. Це відбувалося кілька разів, поки міліціонери не заявили з посиланням на суддю, що процес не почнеться, поки з зали не приберуть кораблики.

На суді Середюк і головний редактор "Нового часу" Оксана Колб заявили, що журналіст висвітлювала акцію, після чого на сайті "Нового часу" з'явився матеріал про подію. На суді вона засвідчила, що була позначена на акції журналістським бейджем, а також надавала редакційне завдання "Нового Часу", копію журналістського посвідчення і фото БелаПАН, на якому видно, як вона фотографує акцію.

Євген Батура заявив, що прийшов на акцію разом з дружиною Діаною Середюк - заради її безпеки.

Світлана Коваленко підтвердила, що вона дійсно залишила три кораблики біля біля російського посольства.

"Це не пікет, а акт солідарності. Я не вважаю, що акт солідарності потрібно санкціонувати", - заявила вона на суді.

Активістка додала, що в матеріалах справи відсутні фотографії та відеозйомки, "що може свідчити про низький рівень підготовки адміністративної справи".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування