Посол Польщі впевнений, що КС скасує скандальну норму історичного закону

Середа, 26 грудня 2018, 15:36

Посол Польщі Ян Пєкло впевнений, що Конституційний суд його країни ухвалить таке рішення щодо положення про "злочини українських націоналістів", яке піде на користь усім сторонам.

Про це він заявив в інтерв’ю "Європейській правді".

За його словами, зараз на шляху виконання домовленостей між президентами України і Польщі щодо виходу з кризи виникла пауза через зміни до закону про Інститут національної пам'яті

"Ці зміни зараз розглядає Конституційний суд. Сподіваюсь, він ухвалить те рішення, яке дозволить повернутися до виконання цього плану. Певний, що його рішення буде справедливим i таким, що піде на користь усім. В тому числі – й Україні" - заявив Пєкло.

При цьому дипломат висловив сподівання, що українська сторона також зробить кроки назустріч, зокрема, скасує мораторій на ексгумацій ні роботи.

Нагадаємо, 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки в закон, який серед іншого передбачає покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" і штрафи та тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Водночас Дуда попросив Конституційний суд перевірити статті закону, в яких згадуються "українські націоналісти" і термін "Східна Малопольща".

Ізраїль виступив категорично проти нових поправок до закону про Інститут національної пам’яті, заявляючи, що Польща переписує історію. 

У червні Сейм Польщі ухвалив зміни до оновленого закону про Інститут національної пам’яті, скасувавши статтю, що передбачає кримінальну відповідальність за приписування польському народу злочинів нацистів. Тель-Авів привітав це рішення, проте Київ висловив розчарування, адже згадка про "злочини українських націоналістів" у законі залишилася.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування