У РФ грубо відповіли Меркель і Макрону: "Не вчіть Росію"

Субота, 29 грудня 2018, 13:14
Глава МЗС РФ Сергій Лавров

У МЗС РФ закликали президента Франції Еммануеля Макрона і канцлера Німеччини Ангелу Меркель не "вчити Росію", а звернути увагу так звані "факти грубого порушення Києвом прав людини".

Про це йдеться в коментарі Департаменту інформації і друку МЗС Росії щодо спільної заяви Меркель і Макрона від 28 грудня, опублікованому в суботу на сайті МЗС РФ.

"Замість того, щоб намагатися "вчити" Росію, закликаємо наших партнерів по "нормандському формату" звернути увагу на факти грубого порушення Києвом прав людини і тих свобод, про які так печеться "колективний Захід"", - йдеться в коментарі.

Там стверджується, що Берлін і Париж "безапеляційно звинувачують Росію в якихось порушеннях прав людини в Криму, ескалації напруженості в Азовському морі і Керченській протоці", а також висувають на адресу РФ "неприйнятні вимоги".

У МЗС РФ заявили про безплідність "спроб поставити під сумнів правовий статус Криму і Севастополя як суб'єктів Російської Федерації" і заявили, що "Росія буде і надалі жорстко відстоювати свій суверенітет, припиняти спроби будь-яких провокацій".

"Що стосується судноплавства в Керченській протоці, то російська сторона продовжує забезпечувати свободу судноплавства в цьому регіоні відповідно до наявних російсько-українських домовленостей, внутрішнього законодавства і відповідних міжнародних норм, з урахуванням, зрозуміло, реальних ризиків безпеці, загроз і можливих провокацій з боку України і її західних "друзів"", - йдеться в коментарі.

У МЗС РФ згадали про те, що Україна "захопила" судно "Норд" і танкер "Механік Погодін", заарештувала журналіста Кирила Вишинського і не назвала винних у розстрілах на Майдані, а також у загибелі людей в одеському Будинку профспілок і вбивствах у Маріуполі.

"Грубим чином світська влада втручається в релігійне життя країни, насильно нав'язуючи віруючим якусь нову, створену з суто кон'юнктурними цілями неканонічну "церкву", керовану з-за кордону", - йдеться в коментарі.

На думку МЗС РФ, в Україні "йде наступ на права громадян України багатьох національностей, насамперед російських і російськомовних, забороняється використання інших мов, окрім української, вводиться цензура, ширяться заборони на поширення будь-якої інформації, яка хоч якось відрізняється від думки офіціозу" .

Там також обурилися, що Захід не відреагував на "недавні ігрища П.А.Порошенка з введенням і подальшим скасуванням воєнного стану саме в тій половині країни, де рівень підтримки нинішнього режиму наближається до статистичної похибки".

У той же час, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков в суботу підтвердив, що питання про долю українських моряків обговорювалося в ході телефонної розмови напередодні президента РФ Володимира Путіна і канцлера Німеччини Ангели Меркель, повідомляє Інтерфакс АВН.

На питання, чи мають подібні заклики якийсь вплив на позицію Москви, прес-секретар президента РФ відповів: "Безумовно, ми приймаємо до відома подібні заяви, але вони не можуть бути підставою для зміни російського законодавства або для того, щоб хтось відступав від російського законодавства".

Нагадаємо:

  • У п'ятницю канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон виступили зі спільною заявою, в якій вимагали від РФ звільнити захоплених українських моряків.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...