Бі-бі-сі вимагає розслідувати витік персональних даних своїх журналістів в РФ

Неділя, 30 грудня 2018, 03:33

Бі-бі-сі направила офіційну скаргу в міністерство закордонних справ Росії у зв'язку з публікацією персональних даних співробітників корпорації, які працюють в Москві.

Про це повідомляє BBC.

25 грудня сайт pikabu.ru, сайт segodnya.ru, а також спільнота "ВКонтакте" під назвою "За Матушку - Россию" опублікували список 44 співробітників Бі-бі-сі, що працюють в Росії, включаючи їх повні імена і фотографії.

Журналісти Бі-бі-сі вивчили опубліковані дані і порівняли їх з тим, що можна знайти у відкритому доступі. Як мінімум частина з опублікованої інформації є тільки у державних органів.

Опублікований список журналістів повністю відповідає тому списку людей, які в 2018 році мали офіційну акредитацію для роботи в Росії.

Список акредитованих для роботи в Росії співробітників редакції ніде не публікується у відкритому доступі є тільки список глав іноземних корпунктів.

Сайт segodnya.ru назвав список "Наша відповідь Чемберлену". У публікації згадувалося, що недавно в західних ЗМІ був опублікований список російських журналістів, а "знайти і опублікувати список їх журналістів, які працюють на території РФ і в усьому бачать змову, не складе ніяких труднощів".

Йшлося про статтю в газеті Sunday Times, яка опублікувала фотографії восьми співробітників британського бюро Sputnik із зазначенням їх посад.

При цьому Бі-Бі-Сі не публікувала цей список.

Бі-бі-сі в своєму зверненні підкреслює, що корпорація - незалежне медіа, головний принцип якого - неупереджене та об'єктивне висвітлення подій. Бі-Бі-Сі не має впливу ні на політику британського уряду, ні на публікації інших ЗМІ.

Глава Всесвітньої служби Бі-бі-сі Джеймі Ангус заявив: "Ми попросили російську владу розслідувати цю подію, яка не може не викликати тривогу. Безпека наших співробітників в Москві є нашим пріоритетом. Для нашої аудиторії у Великій Британії і по всьому світу важлива робота, яку московське бюро Бі-бі-сі виконує протягом багатьох років ".

"Ми завжди працювали в Росії відповідно до російського законодавства і сумлінно слідуємо правилам ліцензування та отримання акредитацій. Тому нас особливо турбує те, що особисті дані наших співробітників, які ми надали російській владі в рамках нашої законної діяльності, були розкриті подібним чином", - додав Ангус.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков сказав 28 грудня, що Кремль не схвалює публікацію персональних даних співробітників Бі-бі-сі, але ставиться до цього "з розумінням".

28 грудня в відповідь на питання журналіста "Коммерсанта" про можливість використання даних державних органів офіційний представник МЗС Марія Захарова відповіла, що опубліковані дані - це "витівки британських хакерів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування