Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Кремлівських ботів у Twitter запідозрили в атаці на Макрона

Неділя, 9 грудня 2018, 01:54
Кремлівських ботів у Twitter запідозрили в атаці на Макрона

Прокремлівські Twitter-аккаунти почали поширювати неправдиву та неперевірену інформацію про протести "жовтих жилетів" у Франції, прагнучи підірвати репутацію французького президента Еммануеля Макрона.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на Альянс забезпечення демократії, підрозділ Німецького Фонду Маршала США, яке стежить за проросійськими Twitter-аккаунтами та іншою прокремлівською діяльністю.

"Макрон успішно уникнув кібератак з метою дестабілізації його президентскої кампанії у 2017 році,  за якими, як ввважається, стояли прокремлівські групи.

Тепер, коли Франція зіткнулася з насильницькими протестами, росіяни, схоже, повернулися. Серед 600 облікових записів Twitter, які, як відомо, поширюють погляди Кремля, найпопулярнішим хештегом зараз є #giletsjaunes, французька назва для протестів "жовтих жилетів", - йдеться у матеріалі.

"Прокремлівські аккаунти, які аналізує Альянс, як правило, публікують новини із США і Великої Британії. Але в останні тижні вони активно висвітлюють протести у Франції. Цей показник свідчить про те, що існує зацікавленість у посиленні конфлікту", - вважає експерт Альянсу Брет Шафер.

Прокремлівські аккаунти часто вказують на те, що французька поліція перебуває на межі заколоту і готова підтримати протести. Але Шафер підкреслює, що такі заяви не підтверджуються фактами, а активність ботів нагадує інші кампанії з поширення дезінформації.

Більша частина посилань у аккаунтах, які дослідив Альянс, ведуть на новини російських медіа - Russia Today, Spurnik та німецьке агентство Ruptly, яке належить RT.

"Ці медіа уважно стежать за протестами, а RT навіть повідомляло, що 12 журналістів постраждали, висвітлюючи події у Франції", - заявив Шафер.

Раніше повідомлялось, що у суботу в акціях протесту 8 грудня у Парижі взяли участь близько 10 тис. осіб, по всій країні - близько 125 тис. Більше 100 осіб отримали поранення, майже 1000 заарештували.

Протести "жовтих жилетів" проти підвищення цін на пальне виникли у Франції в середині листопада. Й хоча французька влада пішла на поступки і скасувала заплановане підвищення податку на паливо, а також скасувала підвищення цін на електрику та газ, протестувальники вирішили не скасовувати суботню акцію.

У них широке коло вимог - починаючи від підвищення зарплат, зменшення податків - завершуючи вимогою відставки президента.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування