Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Москва відчитала японського посла за претензії на "Південні Курили"

Четвер, 10 січня 2019, 07:19

Російська влада невдоволена висловлюваннями японського керівництва щодо спірних островів, які Москва називає Південними Курилами, а Токіо – окупованими Північними територіями.

Як повідомляє Міністерство закордонних справ Російської Федерації, 9 січня посла Японії в Росії Тойохісу Кодзукі було запрошено до МЗС Росії.

Заступник міністра закордонних справ РФ Ігор Моргул заявив послу, що "в Москві звернули увагу на нещодавні висловлювання японського керівництва з проблематики мирного договору з Росією, зокрема, про необхідність "домогтися розуміння" жителів південних Курил з питання про "перехід територіальної приналежності островів до Японії", а також про "відмову від вимоги виплати Росією компенсацій" на користь Японії і колишніх японських жителів за "післявоєнну окупацію островів".

"Крім того, оголошується, що саме в 2019 році настане "поворотний момент" у питанні про мирний договір", – зазначає МЗС РФ.

"Голові японської дипмісії було вказано, що подібні висловлювання грубо спотворюють суть домовленостей лідерів Росії і Японії про прискорення переговорного процесу на основі Спільної декларації 1956 року, дезорієнтують громадськість двох країн щодо змісту переговорів", – йдеться у повідомленні.

"Такі заяви не можуть бути розцінені інакше як спроба штучно нагнітати атмосферу навколо проблеми мирного договору, нав'язати іншій стороні власний сценарій її врегулювання", – заявляє МЗС РФ.

Позиція Росії незмінна: "вирішення проблеми мирного договору можливе в умовах створення якісно нової атмосфери в російсько-японських відносинах, має бути підтримане народами обох країн і ґрунтуватися на безумовному визнанні Токіо результатів Другої світової війни в повному обсязі, включаючи суверенітет Російської Федерації над південними Курильськими островами".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування