Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мін'юст РФ вимагає виключити Курбедінова з кримської колегії адвокатів

Четвер, 10 січня 2019, 09:01
Мін'юст РФ вимагає виключити Курбедінова з кримської колегії адвокатів
Krym.org

Мін'юст Росії вимагає від "Кримської центральної колегії адвокатів" виключити з числа засновників і членів адвоката Еміля Курбедінова.

Відомство посилається на рішення Залізничного (26 січня 2017 року) і Київського (7 грудня 2018 роки) районних судів Сімферополя, де розглядалися адміністративні провадження проти Курбедінова, повідомляє "Новая газета".

"Відповідно до пп. 4 п. 1.2 ст. 15 Федерального закону від 12.01.1996 року № 7-ФЗ" Про некомерційні організації"... не може бути засновником (членом) некомерційної організації особа, щодо якої рішенням суду, що набув чинності, встановлено, що в її діях є ознаки екстремістської діяльності", – йдеться в листі управління Мін'юсту РФ в Криму.

"Отже, Курбедінов Еміль Махсудовіч не може входити до складу засновників (членів) Організації", – заявляє відомство.

Мін'юст РФ виніс "Кримській центральній колегії адвокатів" попередження і зобов'язав до 1 березня 2019 року "усунути порушення чинного законодавства", тобто виключити Курбедінова з числа засновників і членів.

 
 

Адвокат заявив, що добровільно залишати колегію він не стане, буде оскаржувати припис Мін'юсту РФ, що означає, що його спробують виключити судовим рішенням.

Вступити в іншу колегію чи створити власне адвокатське утворення він не зможе, за три місяці після виключення Курбедінову загрожує позбавлення статусу.

Якщо він не буде виключений, це можуть використати для ліквідації всієї колегії.

Курбедінов зазначив, що антіекстремістське законодавство в РФ – "лише інструмент для переслідувань, у даному випадку незалежних адвокатів".

"Колеги не підозрюють, яка бомба уповільненої дії підкладена зараз під усю нашу адвокатську спільноту. Список "екстремістських" організацій великий і постійно збільшується. Достатньо "виявити" один пост у соціальних мережах – і все, ти ізгой і позбавлений прав. І не потрібно жодних кваліфікаційних комісій і довгих тяжб, достатньо одного адміністративного провадження і припису Мін'юсту", – додав він.

Нагадаємо:

  • Курбедінов бере участь у низці справ кримських татар, переслідування яких правозахисний центр "Меморіал" називає політичним.
  • У січні 2017 року адвокат отримав правозахисну премію організації Front Line Defenders.
  • Курбедінова за перепости в ВКонтакте і Facebook 2013 року двічі звинувачували за статтею 20.3 КоАП РФ (Пропаганда чи публічна демонстрація нацистської атрибутики чи символіки, або атрибутики чи символіки екстремістських організацій, або інших атрибутики чи символіки, пропаганда або публічна демонстрація яких заборонені федеральними законами).
  • У листопаді 2018 року на Курбедінова з'явився донос від Muallem Sahim, відправлений в електронну приймальню кримської прокуратури нібито з Дамаска. Експерти лабораторії університету Торонто Citizen Lab, що проаналізували вихідні дані листи, стверджують, що його було написано в Криму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування