Путін висловив свою думку про створення Православної церкви України

Середа, 16 січня 2019, 08:49
Путін висловив свою думку про створення Православної церкви України
ТАСС

Президент Російської Федерації Володимир Путін вважає, що головною метою створення помісної Православної церкви України є розділення народів Росії й України.

Про це він сказав в інтерв'ю сербській газеті "Вечірні новини" перед візитом до Сербії, текст опубліковано на сайті Кремля.

"15 грудня 2018 року українське керівництво, яке активно підтримують США й Константинопольський патріархат, провело так званий об'єднавчий собор. На ньому було проголошено створення "Православної церкви України", і 6 січня 2019 року патріарх Варфоломій підписав томос (указ) про її автокефалію", – зазначив Путін.

"Таким чином, була зроблена спроба легалізувати під юрисдикцією Стамбула наявні на Україні розкольницькі громади, що є грубим порушенням православних канонів", – заявив російський президент.

"Втім, це мало кого хвилює і в керівництві України, і в США, оскільки нова церковна структура є виключно політичним, світським проектом. Його головна мета – розділити народи Росії і України, посіяти не лише національну, але й релігійну ворожнечу", – сказав він.

Путін додав, що в Києві вже заявили про "остаточне здобуття незалежності від Москви".

На його переконання, "ні про яке духовне життя тут не йдеться – ми маємо справу з небезпечним і безвідповідальним політиканством".

"Так само як не йдеться і про самостійність "Православної церкви України". Насправді вона повністю підконтрольна Стамбулу. А ось найбільша на Україні канонічна Українська православна церква (УПЦ МП – ред.), яка по автокефалію до патріарха Варфоломія не зверталася, абсолютно незалежна в своїх діях", – заявив президент РФ.

"Вона зберігає виключно канонічний зв'язок із Російською православною церквою, але навіть це викликає неприховане роздратування у нинішнього київського режиму", – додав він.

Путін стверджує: "За це священиків і мирян Української православної церкви (УПЦ МП) переслідують, відбирають у них храми і монастирі, а саму церкву намагаються позбавити її законного найменування, що посилює напругу й веде до ще більшого розбрату в українському суспільстві" .

За його словами, "спроби насильно загнати вірян у чужий храм загрожують серйозними наслідками", але українське керівництво "готове жертвувати міжконфесійною згодою в країні заради того, щоб провести передвиборну кампанію чинного президента України".

"Росія не планує втручатися в церковні процеси, тим більше на території сусідньої суверенної держави. Але ми бачимо, наскільки небезпечні, у тому числі і для світового православ'я, подібні експерименти і грубе втручання держави в релігійну діяльність", – заявив Путін.

Нагадаємо, Російська православна церква всіляко протистояла створенню помісної Православної церкви України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування