Путін назвав розширення НАТО пережитком і закликав не шантажувати РФ

Середа, 16 січня 2019, 11:39

Президент Росії Володимир Путін назвав розширення НАТО пережитком "холодної війни".

Так він відповів в інтерв'ю сербській газеті "Політика" на запитання про формування армії Косова й готовність РФ підтримати Сербію, яка зберігає нейтралітет.

Путін висловив здивування "досить пасивною реакцією Євросоюзу на рішення косовського "парламенту" про трансформацію Сил безпеки Косова в повноцінну армію" – і пообіцяв і далі розвивати військово-технічну співпрацю РФ із Сербією.

"Ми вважаємо курс на розширення НАТО пережитком "холодної війни", помилковою і деструктивною військово-політичною стратегією", – заявив також російський лідер.

"Сьогодні альянс намагається зміцнити свою присутність на Балканах. Однак тим самим він лише відтворює розділові лінії на європейському континенті, грубо порушує принцип неподільності безпеки. Все це, зрештою, веде не до зміцнення стабільності, а до зниження довіри і зростання напруженості в Європі", – сказав він.

Коментуючи заяви Вашингтона про вихід із Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, Путін сказав: "США фактично ведуть лінію на демонтаж системи міжнародних угод у галузі контролю над озброєннями, які зв'язують їм руки в нарощуванні військового потенціалу. Або намагаються виконувати їх вибірково".

"Наслідки такої політики будуть негативними", – попередив він.

"Ясна річ, ми не збираємося закривати очі на розгортання американських ракет, які становлять пряму загрозу для нашої безпеки. Змушені будемо приймати ефективні заходи у відповідь", – заявив Путін.

"Однак Росія, як відповідальна і розсудлива країна, не зацікавлена ​​в новій гонці озброєнь. Незважаючи на оголошений США намір вийти з Договору, ми відкриті для продовження діалогу з пошуку шляхів його збереження", – запевнив він.

Путін зазначив, що в грудні росіяни спрямували американцям низку конкретних пропозицій з цього приводу і "готові до серйозного розмови" зі стратегічних питань.

За його твердженням, Росія виступає за "оздоровлення міжнародної обстановки", яка стала непередбачуваною через "односторонні, в тому числі силові дій США і деяких інших західних держав".

"Закликаємо західних колег відмовитися від методів шантажу, погроз і провокацій, поважати міжнародне право, вибудовувати міждержавний діалог на принципах, зафіксованих у Статуті ООН. Саме в цьому – ключ до збереження миру, зміцнення глобальної і регіональної безпеки та стабільності", – заявив Путін.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News