Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Ягланд хоче перерозподілити повноваження у Раді Європи заради повернення Росії

Вівторок, 22 січня 2019, 17:16
Ягланд хоче перерозподілити повноваження у Раді Європи заради повернення Росії

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд офіційно ініціює роботу над змінами до статуту Ради Європи задля того, щоби вирішити кризу з участю Росії у роботі РЄ та з російськими неплатежами.

Про це він заявив у виступі перед депутатами Парламентської асамблеї Ради Європи, повідомляє зі Страсбурга "Європейська правда".

Як писала "Європейська правда", Ягланд повідомив про підготовку оновленого бюджету без грошей РФ, зазначивши, що може йтися про підготовку до припинення роботи РФ у організації. Поза тим, генсек не втрачає надії на повернення Росії по ПАРЄ і до повноцінної участі у роботі Ради Європи.

"Поки ми готуємося до гіршого – ми також маємо намагатися досягнути кращого та подолати кризу", - пояснив він.

Шляхом до подолання кризи Ягланд вважає внесення змін у статут організації. "Потрібно зібратися разом Комітету міністрів та ПАРЄ і уточнити правила та розподіл повноважень між цим органами. Це може відкрити шлях до подолання кризи... Дуже сподіваюся, що два статутних органи зберуться і зроблять це разом. Це буде великим подарунком для всіх нас, якщо це станеться", - заявив він.

Ягланд не уточнив сутність ймовірних змін статуту, але згадав, що йдеться про санкції проти Росії. Раніше звучала ідея про те, щоби заборонити накладати санкції на державу-члена в рамках асамблеї.

Ягланд також висловив впевненість у тому, що вихід Росії з РЄ матиме негативні наслідки. "Це буде дуже-дуже-дуже погано для Європи. Почнеться щось невідоме", - пояснив генсек.

Нагадаємо, у Держдумі вирішили не направляти делегацію Росії в Парламентську асамблею Ради Європи (ПАРЄ) в 2019 році. Також Росія вже відмовилась платити свій внесок у Раду Європи в 2019 році.

Раніше у ПАРЄ обмежили обсяг санкцій, що можуть бути накладені на росіян. У разі поновлення санкцій проти делегації РФ у Парламентській асамблеї Ради Європи вони не можуть бути позбавлені права голосу на виборах суддів ЄСПЛ, генсека РЄ та інших керівників організації.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування