Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російські спецслужби намагались завербувати двох офіцерів ЗСУ - СБУ

Вівторок, 29 січня 2019, 13:31

Оперативники Служби безпеки України встановили, що російські спецслужби намагалися завербувати двох військовослужбовців Збройних сил, які мали доступ до секретних даних, під час їхнього перебування в особистих цілях на тимчасово окупованих територіях Донбасу та відвідування дипустанов РФ в Україні.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Зазначається, що спецслужби РФ для вербування українських військових вживали психологічний та фізичний тиск, погрожували життю та здоров’ю військовослужбовців та членам їх родин.

"Обидва офіцери не вчинили протиправних дій на шкоду інтересам держави", - наголосили у відомстві.

"СБУ вкотре застерігає громадян України уникати поїздок до Російської Федерації, на тимчасово окуповані території Донецької, Луганської областей та Автономної Республіки Крим", - додали в українській спецслужбі.

Одних із військовослужбовців розповів, що після відвідин консульської служби росії в Україні, йому спочатку подзвонив представник дипустанови з пропозицією допомогти вирішити його питання, а пізніше у Вайбері надходили повідомлення "вербувального характеру".

ВІйськовий зазначив, що не повідомляв про це своє командування, але жодних протиправних дій не вчиняв.

За словами іншого військовослужбовця, він систематично відвідував окупований Крим, де відвідував родичів, і під час чергового візиту його затримали представники ФСБ та відвезли до райвідділу, де ставили питання щодо його посадових обов'язків, особового складу.

Він додав, що його примушували до конфіденційного співробітництва, пропонуючи гроші з певну секретну інформацію, а у разі відмови грозилися завдати шкоди рідним.

Чоловік наголосив, що відмовився від подібної пропозиції.

Зазначається, що відповідно до ч. 2 ст. 111 КК України "звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв'язок з ними та про отримане завдання".

СБУ рекомендує громадянам України, які потрапили в поле зору спецслужб РФ та на адресу яких надходили пропозиції вербувального характеру, невідкладно звертатись до органів Служби безпеки.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...