Клімкін пояснив невдоволеним, чому закрили виборчі дільниці в Росії

Четвер, 3 січня 2019, 10:44
Клімкін пояснив невдоволеним, чому закрили виборчі дільниці в Росії

Міністр закордонних справ Павло Клімкін навів аргументи закриття в Росії дільниць для голосування на виборах в Україні.

Про це очільник МЗС пише у своїй колонці на "Українській правді".

По-перше, каже він, Росія стосовно України є країною агресором і окупантом, тож проводити вибори на території цієї країни є апріорі дуже проблематичним и ризикованим кроком.

По-друге, пише Клімкін, Росія дуже далека від демократичних норм та міжнародного права, тому не зможе забезпечити проведення виборів у відповідності до критеріїв ОБСЄ.

"Це засвідчили незаконні, фейкові "вибори" в анексованому Криму та на окупованому Донбасі, це підтвердило втручання російських спецслужб у вибори в США та інших європейських країнах (про те, як відбуваються вибори в самій Росії навіть говорити не буду)", - наголошує глава МЗС.

Крім того, вважає Клімкін, "треба бути невиліковно наївним, аби повірити, що ФСБ та інші російські інституції не стануть впливати на українські вибори на своїй власній території".

Також, за його словами, Україну турбує безпека своїх громадян.

"Ми не можемо гарантувати, що в день виборів не буде влаштовано небезпечних провокацій. Постраждати можуть і українські виборці, і наші співробітники, і зрештою самі будівлі дипустанов", - пише Клімкін.

При цьому головний дипломат України не сумнівається, що всі, хто візьме участь у голосуванні, обов'язково опиняться під ковпаком ФСБ і ризикують у найближчий час стати жертвами репресій.

Клімкін повідомив, що в Росії зараз знаходиться понад 2,5 мільйони українських громадян, але, скоріш за все, проголосувати збираються далеко не всі.

"Зверніть увагу, що на позачергових президентських виборах 2014 року до списків виборців було включено 49 418 особи, при цьому з них проголосували 1134… І врахуйте, що між тими й нинішніми виборами 5 років війни, тисячі й тисячі загиблих і поранених", - зазначає міністр.

Він пояснив, що ті українські громадяни, які перебувають на території РФ тимчасово (а це переважна більшість), зможуть віддати свій голос в Україні за місцем постійного проживання.

Ті ж, хто проживає у Росії постійно, матимуть можливість голосувати в посольствах України у Грузії, Фінляндії й Казахстані.

Нагадуємо:

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування