Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Заарештований в РФ американець, мав десятки друзів у російських соцмережах

Субота, 5 січня 2019, 02:12

Американець Пол Вілан, заарештований в Москві за звинуваченням у шпигунстві, більше десяти років розвивав в соцмережах знайомства з росіянами.

Про це пише AP.

Вілан розшукував друзів по всій країні, найчастіше через популярну в Росії соціальну мережу, схожу на Facebook, пише агентство.

Деякі з них повідомили AP, що американець ніколи не здавався небезпечним, просто він цікавився Росією і хотів бути друзями за листуванням.

"Я знаю його як доброзичливого, ввічливого, освіченого і спокійного хлопця", - сказав один з його контактів, який, як і інші росіяни, говорив на умовах анонімності через юридичні проблеми Вілана.

Російський уряд досі повідомив подробиць про висунуті проти нього звинувачення, але пильний погляд на його діяльність в соціальних мережах дає змогу припустити, чому він міг привернути увагу російських спецслужб, незалежно від його мотивів.

Він зібрав десятки контактів в соцмережах, майже всі з них чоловіки, багато з яких мають хоч якийсь зв'язок з військовими.

Його сім'я стверджує, що він всього лише турист. В опублікованій в п'ятницю публікації в газеті "Washington Post" його брат-близнюк Девід закликав уряд США чинити тиск на Росію з метою його звільнення.

"Пол - добрий і уважний брат, син і дядько, а також щедрий і вірний друг", - писав він. "Він подорожує так часто, як може, і для роботи, і для задоволення. Він хто завгодно для кого завгодно, але не шпигун".

Вілан відвідував Росію принаймні з 2007 року, коли він скористався військовою програмою для морських піхотинців, розгорнутих в Іраку, яка надала їм 15-денну відпустку і оплатила поїздку.

Ще до цього він почав розвивати мережу контактів по всій Росії. Деякі з них повідомили, що зустрілися з ним в мережі в 2006 році і стали "друзями за листуванням", для практики англійською мовою. За їхніми словами, Вілан був зачарований Росією і її культурою.

Протягом майже десяти років він мав обліковий запис в "Вконтакте". З його 58 друзів на момент арешту 54 були чоловіками. Багатоз них  мали освіту, пов'язану з військовою, цивільною авіацією або технічними дослідженнями. Багато поділяють його інтерес до спорту і вогнепальної зброї.

"Ми були хлопцями зі зброєю", - написав один з його друзів, який сказав, що він був студентом, коли познайомився з Віланом онлайн.

Двоє людей, які живуть в різних російських містах, далеко від Москви, сказали, що вперше зустрілися з Віланом особисто в 2008 році, коли він подорожував по країні, щоб зустрітися з деякими зі своїх нових друзів. Інші сказали, що спілкувалися тільки онлайн.

Один з друзів Пола Вілана у "Вконтакте" сказав, що вважає арешт помилкою, тому що справжній шпигун ніколи не став би діяти так відкрито, як він. Він сказав, що Вілан дав йому свою домашню адресу, і вони обмінювалися різдвяними листівками.

Колишні офіцери ЦРУ також висловили сумнів, що Вілан працював на розвідку США. Вони відзначають, що ЦРУ навряд чи буде використовувати будь-кого в Росії без дипломатичної недоторканності.

Крім того, його військова кар'єра закінчилася військовим трибуналом в 2008 році, коли він був засуджений за спробу крадіжки і невиконання обов'язків.

Судові документи, опубліковані військовими, свідчать про те, що він був звинувачений в спробі вкрасти більше 10 000 доларів США при виконанні службових обов'язків в Іраку, де він був службовцем, у вересні 2006 року. Він також був засуджений за шахрайство.

Вілан був понижений у званні і звільнений.

Колишній офіцер розвідки Малком Ненс впевнений, що таку людину не взяли б працювати в розвідці. Ненс припускає, що російські спецслужби роками стежили за ним, розмірковуючи, як його можна використати або завербувати.

Депутат російської Держдуми заявив, що після закінчення процесу над Уіланом, його можуть обміняти на заарештовану в США росіянку Марію Бутіну, котра визнала себе винною в змові з метою діяти в якості іноземного агента.

Нагадаємо:

  • ФСБ повідомила про затримання Вілана 31 грудня і заявила, що той "проводив шпигунські акції".
  • Наступного дня його брат розповів, що Вілан приїхав у Росію на весілля свого друга. Девід Вілан також повідомив, що Пол раніше служив у морській піхоті США, але потім звільнився в запас.
  • Повідомлялось, що Пол Вілан є уродженцем Канади. Міністерство закордонних справ країни назвало його громадянином Канади.
  • Вілан народився в Оттаві в 1970 році, але в ранні 1970-ті переїхав до Сполучених Штатів, де і жив відтоді.
  • Згодом видання The Times повідомило, що Вілан крім американського, має і британське громадянство.
  • МЗС Ірландії також назвало Вілана ірландським громадянином.
  • 3 січня російські ЗМІ повідомили, що  слідство РФ офіційно висунуло американцю звинувачення в шпигунстві. Вілан його не визнає.
  • Пізніше адвокат Володимир Жерєбєнков повідомив, що оскаржив запобіжний захід для Вілана. За його словами, Лєфортовський суд Москви 29 грудня санкціонував арешт Вілана до 28 лютого.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...