Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Конгресі США готуються блокувати зняття санкцій з компаній Дерипаски

Субота, 5 січня 2019, 06:58

У Конгресі США демократи обговорюють варіанти запобігання скасуванню санкцій з компаній російського мільярдера Олега Дерипаски.

Про це пише видання Daily Beast.

У п'ятницю лідер демократів у Сенаті Чак Шумер підготував резолюцію, яка не підтримує вже прийняте рішення Мінфіну США зняти санкції з підприємств EN +, Rusal і EuroSibEnergo

"Я роблю це не тому, що вирішив, що Конгресу слід вжити заходів проти цього - я поки що не прийняв таке рішення, - а щоб зберегти процедурні можливості для внесення такої резолюції, якщо вона знадобиться", - сказав Шумер.

Він зазначив, що конгресмени продовжать оцінювати підстави для рішення адміністрації президента Дональда Трампа зняти санкції з підприємств, підконтрольних Дерипасці.

Знадобилася б проста більшість як в Палаті представників, так і в Сенаті, щоб документ потрапив на стіл президента США. Але Трамп майже напевно накладе вето на це рішення, тому законодавці повинні зібрати воєдино достатньо голосів, щоб обійти президентське вето.

У разі успіху рішення не дозволить Казначейству скасувати санкції щодо контрольованих Дерипаскою компаній EN +, Rusal і EuroSibEnergo.

Крім того закон про протидію ворогам Америки через санкцій (CAATSA) прийнятий переважною більшістю голосів у Конгресі всупереч запереченням Трампа, дозволяє Палаті і Сенату блокувати зусилля Білого дому зі зміни санкцій шляхом прийняття спільного рішення про несхвалення таких дій протягом 30 днів після оголошення адміністрації.

Законодавці, які брали участь в переговорах, повідомили The Daily Beast, що CAATSA, мабуть, є найкращим законодавчим засобом для блокування зняття санкцій з підприємств, пов'язаних з Дерипаскою.

Нагадуємо:

  • В кінці грудня Міністерство фінансів США заявило про намір протягом 30 днів зняти санкції з трьох енергетичних компаній, що належать Дерипасці.
  • Раніше, в квітні, Мінфін США наклав санкції на Дерипаску та кілька компаній, в яких він є найбільшим акціонером, через злочинні дії Росії, а також злочинне минуле самого Дерипаски.
  • Санкції, найжорсткіші після анексії Криму Москвою, кілька разів переносилися, оскільки США розглядають можливість, що Дерипаска більше не буде контролювати компанії, серед інших кроків.
  • "Русал" і її партнер En + в останні місяці вибрали директора і керівництво, не пов'язане з Дерипаскою, в рамках переговорів з Вашингтоном з ослаблення санкцій США.
  • У травні Дерипаска вийшов з ради директорів En +, найбільшого акціонера UC Rusal. Однак в Мінфіні США заявили, що це безпосередньо не є підставою для виведення компанії з-під санкцій.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування