Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Шатдаун" в США: Трамп виступив зі спеціальним зверненням

Середа, 9 січня 2019, 04:32
Шатдаун в США: Трамп виступив зі спеціальним зверненням

Президент Дональд Трамп закликав Конгрес надати 5,7 млрд доларів на зведення стіни на кордоні США з Мексикою.

Про це пише Reuters.

У спеціальному телевізійному зверненні Трамп заявив, що на кордоні між США і Мексикою наростає криза безпеки. За його словами нелегальні мігранти і наркотики, які переміщуються через південний кордон, представляють серйозну загрозу для безпеки США.

"Скільки ще американської крові буде пролито, перш ніж Конгрес виконає свою роботу?", - спитав Трамп, перерахувавши подробиці вбивств, які, за його словами, були здійснені нелегальними мігрантами.

Хоча кілька днів тому Трамп заявляв, що він міг би використовувати президентські повноваження, щоб оголосити надзвичайний стан для того, щоб направити гроші з бюджету Міноборони на будівництво стіни без схвалення Конгресу, у зверненні він сказав, що продовжить шукати вихід з глухого кута з Конгресом.

Демократи і інші противники будівництва стіни погрожували подати в суд, якби Трамп ввів надзвичайний стан.

При цьому в якості компромісного рішення Трамп заявив, що: "На прохання демократів це буде сталевий бар'єр, а не бетонна стіна".

Але демократи виступили проти не тільки матеріалів, які будуть використовуватися вбудівництві стіни, але і масштабів проекту, вартість якого в кінцевому підсумку може сягнути більше ніж 24 мільярдів доларів в довгостроковій перспективі.

Демократи також стверджують, що поєднання огорожі, яку вже було побудовано в багатьох частинах кордону, і високотехнологічних інструментів буде дешевше і ефективніше в забезпеченні безпеки кордону.

Лідер демократів в Сенаті Чак Шумер і спікер Палати представників Ненсі Пелосі виступили по телебаченню з промовою у відповідь.

Пелосі звинуватила Трампа в "одержимості примусом американських платників податків витрачати мільярди доларів на дорогу і неефективну стіну - стіну, за яку, як він завжди обіцяв, заплатить Мексика!".

Нагадуємо:

  • Американські сенатори не змогли узгодити проект бюджету країни, через що в США тимчасово призупинилася робота держустанов ("шатдаун"). 
  • Документ не був прийнятий через розбіжності між демократами і республіканцями щодо планів президента США побудувати стіну на кордоні з Мексикою.
  • Трамп вимагає виділити майже 6 мільярдів доларів на фінансування стіни, а демократи категорично відкидають цю пропозицію.
  • Палата представників Конгресу США, більшість у якій мають демократи, ухвалила низку законопроектів, спрямованих на завершення "шатдауну". Водночас Палата відкинула вимогу президента Трампа про додаткове фінансування прикордонної стіни.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування