У Росії подумують про заборону ображати владу в мережі й постити фейки

Середа, 9 січня 2019, 17:03

Комітет Державної Думи Російської Федерації з безпеки і протидії корупції підтримав законопроекти про заборону поширення недостовірної суспільно значимої інформації і про обмеження доступу до матеріалів, що виражають неповагу до держави.

Комітет виступає співвиконавцем із підготовки законопроектів до першого читання – і він прийняв таке рішення на засіданні в середу, повідомляє ТАСС.

Авторами обох ініціатив виступили голова комітету Ради Федерації з конституційного законодавства і держбудівництва Андрій Клішас, його перший заступник Людмила Бокова і депутат Держдуми Дмитро Вяткін, пізніше до них приєдналася ще група парламентарів.

Першим законопроектом пропонується заборонити публікацію в ЗМІ та інтернеті "недостовірної суспільно значимої інформації, поширюваної під виглядом достовірних повідомлень, яка створює загрозу життю і здоров'ю громадян, масового порушення громадського порядку і громадської безпеки, припинення функціонування об'єктів життєзабезпечення, транспортної чи соціальної інфраструктури, настання інших тяжких наслідків".

Другий документ дозволяє блокувати матеріали, призначені для необмеженого кола осіб, "які виражають у непристойній формі явну неповагу до суспільства, держави, офіційних державних символів РФ, Конституції РФ і органів, що здійснюють державну владу в РФ".

На додаток до обох ініціатив внесено супутні поправки до Кодексу РФ про адміністративні правопорушення, які передбачають відповідальність за порушення аж до арешту.

Профільним по цих законопроектах призначено комітет із інформаційної політики, інформаційних технологій і зв'язку (виносить підсумкову рекомендацію палаті).

Перший заступник голови комітету з безпеки і протидії корупції Ернест Валєєв визнав, що законопроект про заборону розповсюдження "недостовірної суспільно значимої інформації" неоднозначно сприйняли в суспільстві.

"Сам порядок визначення кола відомостей, які повинні вилучатися, вимагає додаткового обговорення. А що стосується механізму, який пропонується за її (інформації) видалення, то він вже існує, в цій частині ми можемо підтримати", – сказав він.

"У той же час можуть виникати питання до того, як визначено саме коло такої інформації – досить розпливчасто", – додав Валєєв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News