4 тисячі євро за порушення прав: наркоторговець виграв суд проти України

Вівторок, 12 лютого 2019, 14:44

Європейський суд з прав людини зобов’язав Україну виплатити компенсацію засудженому за торгівлю наркотиками через порушення його прав.

Про це у вівторок повідомляє прес-служба суду.

Справедливим відшкодуванням для українця визнали 2,5 тисячі євро за моральну шкоду та 1,5 тисячі євро за судові витрати.

Василя Якубу, 1971 року народження, затримали у Кіровограді (нині Кропивницький – УП) під час таємної операції.

За версією слідства, він тричі продавав агенту під прикриттям шприци, наповнені опіумом. Угоди знімали прихованою камерою.

У червні 2007 року чоловіка засудили до 8 років позбавлення волі.

Суд спирався на відеозаписи, мічену банкноту, яку знайшли в Якуби, і покази міліціонера та свідка, які бачили агента з грошима і наповненими шприцами. Сам агент подав письмові роз’яснення і через небезпеку не виступав у суді.

У 2008 році Апеляційний суд залишив вирок у силі.

Під час судового процесу Якуба стверджував, що зазнав жорстокого поводження з боку міліції.

"Суди відхилили його скарги, встановивши, що міліція була змушена застосувати до нього силу, оскільки, за його власним визнанням, він намагався позбутися наркотиків після арешту", – йдеться у повідомленні ЄСПЛ.

Якуба поскаржився, що не зміг допитати таємного агента та вивчити відеозапис операції, а влада не надала йому копії документів з матеріалів справи, яких він потребував для скарги до ЄСПЛ.

Згідно з даними українського Реєстру судових рішень, чоловіка на ім’я Якуба Василь Іванович, 1971 року народження, щонайменше двічі засудили за злочини, пов’язані з наркотиками.

У березні 2015 року він звільнився з в’язниці за справою, про яку кажуть в Європі. Вже наприкінці того року українця знову зловили за порушенням, і у грудні 2016 року він отримав умовний термін з випробуванням у два роки.

У грудні 2018 року до суду надійшов третій відомий обвинувальний акт проти Якуби – знову за наркотики. Розгляд цієї справи триває.

У судових рішеннях чоловік значиться інвалідом 2 групи без місця роботи.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...