Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Касири, манікюрниці і безробітні: ЗМІ з'ясували, хто фінансує "Батьківщину"

Четвер, 28 лютого 2019, 13:44
Касири, манікюрниці і безробітні: ЗМІ з'ясували, хто фінансує Батьківщину

Звіт партії "Батьківщина" за 2018 рік показав, що мільйони гривень на діяльність політсили нібито жертвують прості громадяни України, журналісти поспілкувалися з "найщедрішими" з них і з'ясували, що більшість з них, навіть не здогадуються про це.

Пр оце йдеться у розслідуванні програми "Наші гроші з Денисом Бігусом".

Зазначається, що в той час, як лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко розповідає про зубожіння українців, звіт її партії показує, що пенсіонери і безробітні жертвують партії чималі кошти.

Так, повідомляється, що у першому і другому кварталі 2018 року на рахунки "Батьківщини" надійшло 23 мільйони гривень, а вже у третьому і четвертому кварталах, коли розпочалася надактивна рекламна кампанія Тимошенко як кандидата у президенти, прості українці нібито пожертвували понад 130 мільйонів гривень.

За даними журналістів, аналіз звіту, "турне по кількох містах" і спілкування з так званими донорами партії показав, що напередодні виборів "Батьківщина" завела на свої рахунки ще більше "підозрілого кешу".

"Борди, телевізійні ролики, з'їзди та інші заходи - на все це партії і потрібні кошти. І всі платежі підозріло великі. Жителі сіл у другому півріччі 2018 року почали масово надсилати "Батьківщині" по 148-149 тисяч гривень. А деякі, по два, три, а то й чотири рази", - заявили автори розслідування

"Чому саме такі суми? Бо це межа, за якою починаються спеціальні фінансові перевірки", - додали вони.

Так, у програмі розповіли, що мешканці двох сіл Одеської області пожертвували "Батьківщині" ледве не найбільшу кількість грошей - понад 4 мільйона гривень.

Як зясували журналісти, одна з донорів - Наталія Зубар, яка прописана у селищі "Завалля".

За даними програми, 3 жовтня минулого року вона перерахувала "Батьківщині" 149 тисяч гривень. Таку ж саму кількість грошей вона надіслала 4,5,16 жовтня, а за тиждень передала партії ще 130 тисяч гривень.

Зазначається, що загалом за майже півроку жінка профінансувала партію майже  на 1,5 млн гривень, при цьому "щедра мільйонерка" працює касиром у супермаркеті.

На питання журналістів, чи платила вона зазначені кошти, жінка спочатку здивувалася, а потім розповіла, що давала свою картку племінниці, яка "десь працює і щось робила".

Як з'ясували автори програми, гроші партії Тимошенко надсилала і сестра Наталі Валентина Коречна, прописана у селищі Саврань на Одещині та її син Владислав.

Повідомляється, що жінка також профінансувала "Батьківщину" на 1,5 млн грн у ті ж дні, що і її сестра, а її син перерахував партії Тимошенко близько 1 млн 200 тисяч гривень вісьмома рівними платежами.

Як йдеться у сюжет, поспілкуватися з Коречною не вдалося, оскільки вдома її не було, а син, який і за освітою механік-водій, а нині шукає роботу охоронцем за 8 тисяч гривень, відмовився поки що щось коментувати.

Також у розслідуванні повідомляється, що  передмісті Києва "прописався" корпоративний донор "Батьківщини" - компанія "Зернові традиції Лопатина", яка перерахувала партії два мільйони гривень.

Зазначається, що підприємство фіктивне, зареєстроване на методиста місцевого дитячого садка, а вказане місце реєстрації - формальне.

Повідомляється, що кількістю внесків у "Батьківщину" виділилися сумчани, які перерахували партії сотні тисяч гривень.

Так, згідно зі звітом партії мешканка Сумщини Галина Манько перерахували партії 700 тисяч гривень, проте у родині жінки пояснили, що спільного з політикою в неї нічого немає і не може бути, оскільки вона "свідєтєль Єгови".

Інша сумчанка Наталя Степаненко нібито перерахувала партії 650 тисяч гривень. Її батьки заявили, що це нереально, оскільки дочка заробляє копійки.

У сюжеті програми також вказується, що щедрим донором політсили є і співробітниця автомийки Марина, яка у жовтні минулого року пожертвувала "Батьківщині" 460 тисяч гривень.

У розмові з журналістами,  вона спочатку взагалі не зрозуміла про що йдеться, але потім "згадала", що нібито перерахувала кошти. На питання, звідки в неї такі гроші, адже на автомийці зарплата невелика, жінка зазначила, що багато років там працює і гроші збирала на рахунку.

За даними авторів програми, частково відповідь вони знайшли на Кіровоградщині, де живе ще один "донор" партії Лідія Скубій.

Повідомляється, що наприкінці 2017 року жінка збирала кошти на лікування доньки, про що повідомляли і місцеві, і національні ЗМІ, а за чотири дні до Нового року у 2018 році раптом перерахувала "Батьківщині" 149 тисяч гривень.

Журналісти зазначили, що жінка працює вдома майстром з манікюру.

На питання журналістів звідки у неї такі гроші на партії, вона розповіла, що ходила у банк не сама а з людиною з "Батьківщини", яка "допомогла" їй все зробити.

Зазначається, що у коментарі авторам розслідування сама лідерка партії Тимошенко заявила, що інформація про фіктивних донорів може бути провокацією СБУ.

"Іноді за провокації платять великі гроші", - сказала вона

"Тобто, чинна влада нібито вливає в партію гроші для дискредитації", - іронічно припустили журналісти.

За другою версією Тимошенко - люди щіро жертвують кошти, але не хочуть говорити про це публічно, оскільки бояться за своє життя, бо в Україні нібито немає демократії.

На думку авторів публікації лідер "Батьківщини" використовує фейкових донорів, щоб не показувати справжніх.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування