Москалькова зібралася до Києва на суд щодо Вишинського

Вівторок, 19 березня 2019, 16:40

Уповноважений з прав людини в Російській Федерації Тетяна Москалькова намір прибути до Києва для участі в судовому засіданні у справі звинуваченого в державній зраді головного редактора видання "РИА Новости Україна" Кирила Вишинського.

Про це вона повідомила в своєму Instagram-каналі.

"Вилітаю до Києва для участі в судовому засіданні у справі Вишинського", - зазначила Москалькова.

Омбудсмен РФ відзначає, що напередодні направила уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Людмилі Денисовій лист на захист прав Вишинського.

Москалькова зазначає, що останній "утримується в нелюдських умовах у Лук'янівському СІЗО Києва".

"За інформацією адвоката в його камері відсутня електрика й штучне освітлення, Кирил спить на простирадлі без матраца, подушки і ковдри. Ця ситуація не тільки не відповідає загальновизнаним міжнародним стандартам утримання в пенітенціарних установах, а й згубно позначається на і так підірваному здоров'ы російського журналіста", - заявила омбудсмен РФ.

Раніше адвокат Вишинського Андрій Доманський повідомив, що його підзахисного 14 березня етапували з Херсона до Києва, оскільки 20 березня має відбутися засідання Касаційного кримінального суду Верховного суду України, який розгляне його скаргу на незаконність затримання.

Нагадаємо:

  • У травні 2018 року Вишинського затримали й оголосили йому підозру в державній зраді.
  • Слідство вважає, що інформація на сайті "РИА Новости-Украина" містила заклики, спрямовані на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності України, державної та інформаційної безпеки.
  • 17 травня 2018 року Херсонський міський суд арештував Вишинського.
  • 14 січня 2019 року стало відомо, що слідство завершило досудове розслідування у кримінальному провадженні проти Вишинського та надало доступ до матеріалів досудового розслідування.