Експерти ОЗХЗ підтвердили факт хімічної атаки в Сирії

Субота, 2 березня 2019, 02:40

Експерти Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) прийшли до висновку, що в сирійському місті Дума 7 квітня 2018 року була застосована хімічна зброя.

Про це йдеться у висновку ОЗХЗ, пише DW.

За даними гуманітарних організацій, в ніч на 7 квітня вертоліт скинув бочкову бомбу з хімікатами над містом Дума. Жертвами атаки стали мирні жителі. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, загинули не менше 49 осіб і ще близько 650 звернулися в лікарні по медичну допомогу.

У документі ОЗХЗ не називається винний в застосуванні хімічної зброї.

Висновки експертів викликали різку критику з боку Росії. Вона, як і сирійська влада, вважає, що в Думі йшлося про інсценування хімічної атаки з боку опозиції, щоб звинуватити в цьому Башара Асада.

За даними берлінської некомерційної організації Global Public Policy Institute (GPPi), в Сирії більше 300 разів використовувалася хімічна зброя. У 98 відсотках випадків її застосовували урядові війська.

Нагадуємо:

  • Організація із заборони хімічної зброї встановила, що під час хімічної атаки в сирійському місті Дума в квітні минулого року застосовувався хлор.
  • Після нападу на цивільне населення Думи авіація США, Великої Британії і Франції завдали ударів по військових об'єктах урядових сил.
  • Днями ОЗХЗ отримала нові повноваження від держав, що входять до складу цієї організації. Відтепер ОЗХЗ може називати відповідальних за застосування хімічної зброї. Колишні повноваження дозволяли говорити лише про встановлений факт застосування, але не про відповідальність.
  • Раніше ОЗХЗ підтвердила хімічну атаку на сирійський Ідліб після збиття російського Су-25, а також висновки Британії щодо отруєння в Солсбері.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування