Бойко і Медведчук у Москві зустрілися з Медведєвим

П'ятниця, 22 березня 2019, 15:40

Прем'єр Росії Дмитро Медведєв проводить у Москві зустріч з кандидатом в президенти України Юрієм Бойком і кумом президента РФ Володимира Путіна Віктором Медведчуком.

Зустріч відбувається 22 березня в резиденції Медведєва в Горках, повідомляє російський ТАСС.

У зустрічі також бере участь голова правління "Газпрому" Олексій Міллер.

Медведєв заявив, що у зв'язку з "глибокою кризою" двосторонніх стосунків між Україною і Росією було потрібно провести таку зустріч.

"У нас дійсно є важлива причина попросити зустрічі з вами, тому що стосунки України і Росії вкрай важливі для нашої економіки. Сьогодні вони переживають найважчий період в своїй історії", - сказав Медведєву кандидат у президенти України Юрій Бойко.

Російський прем'єр заявив, що потрібно обговорити "газову складову, оскільки, в цьому році закінчується термін дії угод в газовій сфері, і необхідно визначитися, що робити далі".

Медведчук запевняв, що "тарифи в Україні за 5 років зросли на 745%, ціни на газ - на 1080%, ціни на опалення - на 1220%", тому, за його словами, виникає необхідність прямих поставок газу з РФ.

Кум Путіна також заявив, що в разі прямого постачання газу з РФ, ціна на газ стане набагато нижчою.

За словами Медведчука, предметом зустрічі було обговорення прямих поставок газу з Росії в Україну за ціною в 240-260 доларів до 2020 року.

Також Медведчук сказав, що країна втратила 3 млрд через відмову від транзиту російського газу.  

"Це наша позиція, позиція "Опозиційної платформи - За життя", потрібен газотранспортний консорціум, щоб зацікавити "Газпром", зацікавити користувачів в Європі і зацікавити Україну, яка буде транспортувати (газ - УП)", - заявив Медведчук.

скріншот NewsOne

Міллер заявив, що "Газпром" готовий вести переговори щодо укладення нового контракту про прямі поставки на український ринок російського газу.

За його словами, поки що рано говорити, за якою саме ціною Україна зможе закупати газ в РФ, але запевнив, що ціна для українців точно буде на 25% нижчою ніж зараз.

Щодо транзитного договору, то, за словами Міллера, "Газпром" готовий продовжити транзит газу через територію України в країни Європи на основі діючого контракту.

"Пропозиція щодо консорціуму, ви знаєте, ми завжди були прихильниками такого проекту, і якщо буде пропозиція від української сторони, то ми обов’язково проведемо переговори і станемо учасниками газотранспортного консорціуму в Україні", - сказав голова правління "Газпрому".

Медведчук, на відміну від інших учасників зустрічі, прийшов без краватки.

Транслюють зібрання телеканали, пов'язанні з Медведчуком, "112 Україна" і "NewsOne".

Зазначимо, що російський прем'єр - кум Медведчука. Зокрема, дружина Медведєва разом з Путіним похрестили його доньку.

Нагадаємо:

  • Ціна на газ для населення України у 2019 році повинна зрости до 9852 гривень за 1 тисячу кубометрів з 1 травня, а також може зрости до 12314 гривень з 1 січня 2020 року.
  • В кінці липня 2018 року Медведчук повідомив про рішення приєднатися до партії "За життя" Вадима Рабіновича і очолити напрямок щодо "відновлення миру" з Росією.
  • На першому з'їзді "Опозиційної платформи - "За життя" Медведчук, як голова політради партії, заявив про необхідність створення "автономного регіону Донбас" із закріпленням цього статусу в Конституції.
  • У своїй промові Медведчук розкритикував проєвропейські прагнення діючої влади і наголосив на необхідності відновлення дружби і економічної співпраці з Росією.
  • Після цього 5 лютого генпрокуратура відкрила кримінальну справу про можливу державну зраду і сепаратизм Віктора Медведчука.
  • Зокрема, в діях Медведчука запідозрили ознаки злочинів, передбачених ч.1 ст.110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України) та ч.1 ст.111 КК України (державна зрада).