Лукашенко про стосунки з РФ: Дармоїдами обзивають, виштовхують, тиснуть

Вівторок, 5 березня 2019, 11:12

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь змушена розвивати співпрацю з Заходом в умовах обмежень, які вводяться з боку Росії.

Про це він сказав у вівторок на нараді з питань участі в інтеграційних структурах і співпраці з європейськими організаціями, передає БелТА.

"Ця співпраця на Заході сьогодні викликає якусь алергію і часом істерику у нашого головного партнера - Російської Федерації. Питається, нащо ця істерія?", - обурився Лукашенко.

"Нашу продукцію на ринок не пускають, дармоїдами обзивають, виштовхують, тиснуть, де тільки можна. Нам що, сховатися під плінтус і там сидіти?" - додав він.

За його словами, якщо перед Білоруссю закривають одні, другі і треті двері, доводиться шукати четверті.

При цьому він закликав російських партнерів не дорікати Білорусі в тому, що вона нібито "кудись повернулася".

"Нам нікуди не треба повертатися. Ми в такій ситуації, що нам треба постійно вертіти головою, тому що перебуваємо в епіцентрі подій - в центрі Європи", - заявив Лукашенко.

"Навіщо нам шукати щастя за тридев'ять земель, якби були нормальні економічні відносини з Росією, якби ми могли, - як ми залізобетонно домовся в Союзній державі, в ЄАЕС, - вільно торгувати, переміщати товари, могли переміщатися люди, отримувати послуги, нас не ображайте? " - зазначив президент Білорусі.

Що стосується взаємодії з ЄС, то найближчими завданнями Лукашенко назвав підписання з Євросоюзом пріоритетів партнерства і угод щодо реадмісії та спрощення візових процедур.

"До речі, Росія дуже просунута в стосунках з Євросоюзом, Америкою і НАТО. І ми ж за це Росію не звинувачуємо. Ми шукаємо в цих угодах свою користь. Ми не торпедуємо, не заважаємо, сприяємо. Думаю, точно так і Росія повинна підходити, підтримуючи нас. Не на словах, а на ділі", - заявив білоруський президент.

Він підкреслив, що Білорусь успішно налагоджує діалог зі своїм другим найбільшим партнером - Євросоюзом, зокрема зростають інвестиції, збільшилася позитивне сальдо в торгівлі, розвиваються контакти та інше.

Нагадаємо:

  • Раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що як і раніше підтримує ідею створення союзної держави з Росією, однак у двох країн повинні бути рівні умови.
  • Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що в планах Росії приєднати Білорусь і впритул наблизиться до кордонів Західної Європи.
  • У Мінську подібні заяви назвали маренням "відставних службовців".
  • 19 грудня президент Росії Володимир Путін схвалив військову доктрину Союзної держави, до якої входять РФ і Білорусь.
  • Після цього голова Держдуми РФ В'ячеслав Володін заявив про завершення підготовки проекту Концепції зближення законодавств Росії та Білорусі.
  • Потім прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв створив робочу групу з інтеграції Росії і Білорусі.
  • На Заході вважають, що Путін, якому при владі залишилося не більше 5 років, шукає шляхи забезпечення свого подальшого впливу шляхом створення більш тісного союзу з сусідньою Білоруссю.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування