Посол США: необхідно, щоб "тітушки" не заважали голосувати на виборах

Вівторок, 5 березня 2019, 18:48

Воля українського народу під час виборів повинна поважатися незалежно від результату, а "тітушки" або інші озброєні групи не повинні заважати висловлювати свою волю людям.

Про це заявила посол США в Україні Марі Йованович, повідомляється на сайті посольства.

"І у виборчий рік, коли наближаються як президентські, так і парламентські вибори, я не можу уявити вищого пріоритету, ніж забезпечення, аби вибори в Україні були вільними і чесними. Важливо, щоб воля українського народу поважалася, незалежно від результату", - наголосила посол США.

За її словами, на практиці це означає, що тільки незалежна Центральна виборча комісія повинна рахувати голоси.

"Спостерігачі від громадянського суспільства та працівники виборчої кампанії не повинні зазнавати переслідувань або залякувань. Офіційна, політично-нейтральна охорона повинна забезпечити, аби тітушки чи інші озброєні групи не заважали виборцям висловлювати свою волю", - зауважила Йованович.

Вона додала, що необхідно карати тих людей, які купують голоси.

"Те ж саме стосується тих, хто платить їм за їхні голоси. Команди кандидатів, які вдаються до спроб фальсифікації голосів, повинні притягатися до кримінальної відповідальності. Державні ресурси не повинні спрямовуватися проти політичних опонентів", - зазначила посол США.

Йованович сказала, що Україна, яка прагне інтеграції до Європейського Союзу і НАТО, повинна забезпечити, щоб її дії відповідали західним стандартам.

Нагадаємо:

  • Спостерігачі від "Національних дружин" можуть застосовувати силу на дільницях у разі фальсифікацій, заявив їхній речник.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наголосив, що якщо Національні дружини, зареєстровані ЦВК спостерігачами на виборах президента України, братимуть на себе силові функції, то це буде припинено.
  • Вибори президента України відбудуться 31 березня.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування