Автору ресурсу "Антифашист" оголосили підозру

Середа, 6 березня 2019, 13:12

Автору ресурсу "Антифашист" Володимиру Скачку оголосили підозру в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

Про це повідомляє прокуратура АР Крим, не називаючи імені, але демонструючи скрін-шот матеріалу "Референдум в Крыму: не уход, а возвращение" за 16 березня 2014 року його авторства.

 

Джерело у правоохоронних  органах підтвердило "Українській правді", що йдеться про Володимира Скачка.

5 березня представники прокуратури АРК й працівники Служби безпеки України провели обшук за адресою чоловіка в рамках розслідування про розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення умисних дій з метою зміни меж території України

"Під час обшуку було виявлено та вилучено низку матеріалів антиукраїнського спрямування, які з 2014 року розповсюджувались в українських та російських ЗМІ, у тому числі і ті, що містять заклики до вчинення дій спрямованих на зміну меж території України та ряд предметів із символікою держави-окупанта, що пропагує окупацію півострова", – інформує прокуратура Криму.

 

Особі повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 110 ККУ (умисні дії на зміну меж України і публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, якщо вони вчинені представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі).

"Найближчим часом до суду буде спрямовано клопотання про обрання відносно нього запобіжного заходу. Тривають слідчі дії", – зазначає прокуратура АРК.

 

Сам Володимир Скачко заявив виданню "Страна", що йому вручили підозру й повістку на допит на 11 годину 10 березня.

"Мене звинувачують, що нібито я діяв у змові з керівником "РИА Новости-Украина" Кирилом Вишинським. Хоча короткочасні трудові відносини редактора й журналіста не є змовою, а просто трудовими відносинами. Для того, щоб навісити змову, я йду разом із Вишинським, але навіщо це і кому це потрібно – я не знаю", – заявив він.

"Я не революціонер, а журналіст, який пише і намагається обговорювати ситуація в Україні", – додав Скачко.

 
ark.gp.gov.ua

Скачко розповів, що в 2014 році справді співпрацював із ресурсами "РИА Новости" й "Україна.ру", але їхня спільна робота швидко завершилася.

"Базується все на статті від 16 березня 2014 року "Референдум у Криму – не івдступ, а повернення?" і "Федералізація – шлях порятунку цілісності чи дроблення України?". Але я всюди ставив запитання й обговорював. Отже, закликів у статтях немає жодних", – заявив він.

За словами Скачка, під час обшуку філолог декількох годин вичитувала його тексти.

"На думку цієї жінки-фахівця, я не люблю Україну. Наприклад, у моїх текстах були фрази "громадянська війна", "ненька" у лапках, "київський режим". Вона називала це все наративом і маркерами російської пропаганди, які мені нібито спущені звідкись", – заявив він.

Нагадаємо, в Херсонському суді розглядають справу Кирила Вишинського, якого затримали в травні 2018 року за статтею про державну зраду.

УП, доповнено
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування