ЦВК звернулась до СБУ та поліції через заяву "Нацдружин" про застосування сили

Середа, 6 березня 2019, 21:00

Центральна виборча комісія звернулася до СБУ та Нацполіції через заяву речника організації "Національні дружини" щодо ймовірного застосування сили її спостерігачами, якщо вони помітять фальсифікації під час голосування на виборах.

Про це повідомляється на сайті ЦВК.

"Не заперечуючи право громадських організацій у встановленому законом порядку вести спостереження за ходом виборчого процесу, Центральна виборча комісія вважає неприпустимим зловживання наданими офіційним спостерігачам правами чи використання їх з метою, не пов’язаною зі спостереженням за виборами", - йдеться у повідомленні.

ЦВК прийняла постанову "Про звернення щодо необхідності забезпечення законності та правопорядку під час виборчого процесу чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року".

Своєю постановою Комісія звернулася до СБУ для перевірки викладених у документі та ЗМІ інформації щодо заяв "Нацдружин". У разі виявлення підстав, у ЦВК просять вжити "визначених законодавством України заходів реагування".

Також Комісія звернулась до Нацполіції "з метою вжиття вичерпних заходів щодо забезпечення законності та правопорядку під час чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року в частині порушеного питання".

Крім того, у ЦВК повідомили, що до них надійшло звернення Громадської організації "Громадянський рух підтримки реформ" стосовно перевірки діяльності інших громадських організацій, яким вже надано дозвіл мати офіційних спостерігачів під час президентських виборів.

У ГО стверджують, що "деякі з таких громадських організацій причетні до співпраці з незаконними збройними формуваннями, підконтрольними Російській Федерації в окремих районах Донецької та Луганської областей, здійснення ними діяльності, спрямованої на повалення конституційного ладу та територіальної цілісності України, а також організації та підтримки терористичної діяльності в Україні".

Нагадаємо:

  • Спостерігачі від "Національних дружин" можуть застосовувати силу на дільницях у разі фальсифікацій, заявив їхній речник.
  • Посол США в Україні Марі Йованович наголосила, що воля українського народу під час виборів повинна поважатися незалежно від результату, а "тітушки" або інші озброєні групи не повинні заважати висловлювати свою волю людям.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що усі спроби силового втручання у вибори представниками "Нацдружин" чи інших організацій будуть жорстко припинятися.
  • Вибори президента України відбудуться 31 березня.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News