Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Окупанти "зачищають" громадських журналістів – "Кримська солідарність"

Середа, 3 квітня 2019, 13:54

Активісти "Кримської солідарності" заявляють, що окупанти намагаються остаточно знищити незалежну журналістику в Криму, затримуючи громадських журналістів.

У своєму зверненні 3 квітня вони закликають Росію припинити переслідування громадянських журналістів, а Україну та світ – захистити їх.

"Кримська солідарність" нагадує, що в ході безпрецедентних обшуків 27 березня було затримано й арештовано 23 кримських татар, серед яких – відомі стрімери і блогери Осман Аріфмеметов і Рустем Шейхалієв, а також журналіст Ремзі Бекіров.

Місцеперебування ще одного затриманого – Едема Яячікова – досі невідомо.

Бекіров останні 4 роки висвітлював політично мотивовані процеси як громадський журналіст "Кримської солідарності", а на початку березня став кореспондентом інтернет-видання "Грани.Ру". В ході обшуку його прес-карту вилучили.

"Кримська солідарність" нагадує низку випадків переслідування громадянських журналістів на півострові в 2017-2018 роках.

На думку організації, незаконні обшуки, затримання, допити, арешти; конфіскація електронних пристроїв відбуваються через те, що "за відсутності незалежних ЗМІ в Криму громадські журналісти є єдиними, хто надає об'єктивну інформацію".

Активісти закликають українські, незалежні російські та міжнародні ЗМІ підтримати й захистити громадських журналістів, включивши їх у спілки журналістів, а правозахисні організації – посилити моніторинг і висвітлення переслідування, інформувати міжнародні організації та домагатися їх спостереження в Криму.

А російську влада і кримських силовиків "Кримська солідарність" закликає:

- негайно припинити переслідування громадянських журналістів;

- провести оперативне і неупереджене розслідування незаконних затримань і будь-яких форм фізичного насильства щодо громадських журналістів у Криму;

- забезпечити притягнення винних до відповідальності;

- вжити заходів для запобігання подібних нападів у майбутньому;

- гарантувати безперешкодний доступ до громадських місць і місця скоєння правопорушень;

- надати можливості для діяльності незалежних і громадських журналістів у Криму.

Нагадаємо:

  • 27 березня в анексованому Криму російські силовики провели 25 обшуків у домівках кримськотатарських активістів. Усіх 23 затриманих згодом арештували до 15 травня та вивезли з півострова на територію Росії.
  • 28 березня у Ростові-на-Дону затримали ще 3 активістів ГО "Кримська солідарність", в чиїх кримських домівках напередодні були обшуки: стрімерів Османа Аріфмеметова та Ремзі Бекирова, а також Владлена Абдулкадирова, який організовував передачі політв'язням у СІЗО.
  • 30 березня стало відомо, що затриманих кримчан запроторять до 5 СІЗО в Ростовській області.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...