На зустрічі Зеленського з Варфоломієм щось пішло не так – ВВС

Четвер, 8 серпня 2019, 18:15

Джерело: BBC News Україна

Під час зустрічі президента Володимира Зеленського із вселенським патріархом Варфоломієм в Туреччині сторони так і не підписали спільну заяву, як планували напередодні.

Деталі: За даними видання, зустріч з патріархом була ініціативою саме Зеленського, й обізнані співрозмовники оцінювали такий крок президента як гарний знак і намагання налагодити добрі стосунки з Константинополем.

Український президент у резиденції патріарха спілкувався з Варфоломієм і у вузькому колі, і у розширеному форматі за участі делегацій без журналістів. Також Зеленський та Варфоломій мали святковий обід, який тривав понад годину. Після цього Зеленський відвідав Георгіївський кафедральний собор.

Кілька співрозмовників ВВС News Україна розповіли, що зустріч і розмова пройшли нормально, у "позитивному настрої". Після зустрічі Варфоломій з усмішкою та традиційними прощанням із поцілунками провів Зеленського з патріархії аж до автомобіля.

Але перед зустріччю між представниками Константинополя та Офісом президента Зеленського виникли непорозуміння. Зокрема, спочатку планувалось, що патріарх та президент України підпишуть спільну заяву. Плани підписання документу ВВС News Україна підтверджували джерела як у Києві, так і в Стамбулі. Проте в останній момент сторони не порозумілися і, як стверджують співрозмовники, у команді президента відмовилися підписувати документ, який готували на Фанарі у співпраці з МЗС.

 
фото прес-служби президента

За словами одного зі співрозмовників, заява переважно мала стосуватися екологічної тематики, адже Варфоломій відомий своєю діяльністю у цій сфері, його навіть часто неформально називають "Зеленим патріархом".

Співрозмовники ВВС News Україна не змогли пояснити, чому Офісу президента не сподобалась заява на екологічну тему, й зауважують, що там не було політичних провокаційних формулювань.

Після зустрічі Зеленський практично не спілкувався з журналістами, які зібрались у патріархії.

Пряма мова Зеленського: "Про все. Про все, що бентежить всіх, говорили. Я дуже радий, що ми маємо тут потужну підтримку не тільки на політичному рівні".

В Офісі президента відмовились відповісти на питання ВВС News Україна, чому не підписали спільну заяву. Згодом Офіс оприлюднив короткий реліз, згідно з яким Варфоломій підтримав суверенітет України, а Зеленський подякував йому за підтримку. "Влада не повинна втручатися у церковні справи, я захищатиму незалежність церкви", - процитувала президента прес-служба Зеленського.

Нагадаємо:

  • 7- 8 серпня президент України Володимир Зеленський перебуває з офіційним візитом в Туреччині, де у нього зустрічі з президентом країни Реджепом Таїпом Ердоганом та вселенським патріархом Варфоломієм.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
Усі новини...