Денісова просить Москалькову з’ясувати, де перебувають полонені Дудка і Бессарабов

Вівторок, 8 жовтня 2019, 11:50

Уповноважена з прав людини Людмила Денісова звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової з проханням допомогти встановити місцеперебування Володимира Дудки та Олексія Бессарабова, яких у вересні етапували з Криму до Москви.

Джерело: пост Денісової у Facebook.

Пряма мова: "На сьогодні місцеперебування громадян України Володимира Дудки та Олексія Бессарабова – невідоме".

"У зв’язку з цим невідкладно звернулася до Уповноваженого з прав людини РФ Тетяни Москалькової вжити заходів щодо встановлення місцеперебування Володимира Дудки та Олексія Бессарабова для подальшого інформування рідних та адвокатів".

Що було раніше: 25 вересня адвокат Сергій Легостов заявив, що засуджених у "справі українських диверсантів" Олексія Бессарабова і Володимира Дудку етапували з СІЗО №1 окупованого Сімферополя до Москви для розгляду апеляційної скарги на вирок.

Передісторія:

  • 9 листопада 2016 року в Севастополі затримали співробітників кримського аналітичного центру "Номос" Дмитра Штиблікова і Олексія Бессарабова, а також їхнього близького друга Володимира Дудку.
  • Усіх трьох звинуватили в підготовці диверсій в анексованому Криму на замовлення української розвідки.
  • У Службі безпеки України повідомили, що затримані в Криму громадяни України не є ні співробітниками, ні контактерами з боку СБУ.
  • 16 листопада 2017 року Севастопольський міськсуд засудив Штиблікова до 5 років колонії суворого режиму і до штрафу в розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (95 тисяч гривень).
  • 4 квітня 2019 року Севастопольський міський суд засудив двох жителів Севастополя Володимира Дудку та Олексія Бессарабова, яких ФСБ вважає агентами українських спецслужб, до 14 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.
  • 16 вересня архієпископ Кримської єпархії Православної церкви України Климент просив президента Володимира Зеленського включити Володимира Дудку у списки на обмін полоненими.