Пристайко каже, що в запасі є кілька варіантів, крім Мінська

Понеділок, 18 листопада 2019, 15:36

На сьогодні альтернативи мінським угодами Україна не готує, але запасний план потрібен, заявив міністр закордонних справ Вадим Пристайко.

В інтерв'ю "РБК-Україна" він прокоментував свої слова в інтерв'ю ВВС про те, що Україна може відмовитися від Мінських угод.

"Як професійна дипломатична команда, яка забезпечує президенту можливість ведення переговорів, ми просто зобов'язані надати варіант №1 вирішення проблеми. У нас є папка з варіантом №2, на випадок якщо варіант №1 не працює. У ній написано, що якщо мінський процес не реалізується, треба мати альтернативні варіанти дій", – сказав він.

"Я вже багато разів говорив, що це може бути операція з підтримання миру. Мінським процесом вона взагалі не передбачена. І навіть коли лідери її обговорюють, виникає справедливе запитання: то ми виходимо з мінських угод?", – зазначив Пристайко.

"Тобто я не сказав нічого "анти-мінського", навпаки, лідери давно вже обговорюють можливість змін, які передбачають можливість місії з підтримання миру", – заявив він.

"Якщо цей варіант не спрацьовує, наприклад, Росія блокує рішення Радбезу ООН і місія не виникає, тоді, очевидно, дипломатична система дістає третій варіант. І у нас у запасі є ще кілька варіантів, які вимальовувалися вже президенту в загальних рисах", – додав міністр.

Пристайко вважає мінські угоди "гібридною" відповіддю на "гібридну війну" Росії.

"Нова форма ведення війни, не лише в Україні, а й взагалі у світі, змушує нас застосовувати якісь гібридні речі, такі як мінські угоди. Вони не були підписані лідерами, які не були ратифіковані парламентами, і з часом парламент почав говорити: то вони ж нікчемні з точки зору права", – заявив він.

"Справді, вони не є міжнародним договором у розумінні міжнародних договорів. Але це та домовленість, яку лідери досягли між собою. Немає місця, з якого треба починати: з нового тексту, з чинного тексту, тут взагалі немає готового шляху. Ми створюємо цей шлях сам", – додав голова МЗС.

За його словами, у мінських угодах "є речі, які треба адаптувати хоча б тому, що всі хронологічні терміни вже пропущені" - і лідери країн "нормандської четвірки" можуть порушити це питання.

"На сьогоднішній момент альтернативи мінським угодами не готуються. Але якщо лідери прийдуть і скажуть – і ми до цього готові – що цей пункт, очевидно, застарів, цей – нежиттєздатний, давайте його формулюємо, так лідери іноді роблять", – сказав Пристайко.

За його словами, "нормандська зустріч", – не самоціль, як і санкції.

Голова МЗС констатував, що санкції не змусять Росію повернути окуповані території, але вони "важливі як елемент примусу Росії до діалогу".

"Наше завдання не зробити Росії максимально боляче, а забезпечити максимальний комфорт для України. Санкції нам потрібні, поки Росія не виконає все, що обіцяла", – додав Пристайко.

Він також сказав, що "ми не можемо планувати свою діяльність на основі того, що зараз розвалиться Росія... ми хочемо досягти миру набагато раніше".

Передісторія:

  • Збройний конфлікт на сході України, спровокований Росією, триває з весни 2014 року. Для його врегулювання створено Тристоронню контактну групу, яка працює у Мінську (Білорусь).   
  • Мінські угоди включають у себе Мінський протокол від 5 вересня 2014 року (перші домовленості Тристоронньої контактної групи у Мінську про тимчасове перемир'я на сході України) та Комплекс заходів щодо виконання Мінського протоколу від 12 лютого 2015 року.
  • Рада Безпеки ООН 17 лютого 2015 схвалила цей комплекс заходів та декларацію президента України, Росії, Франції та канцлера Німеччина на його підтримку.
  • 21 вересня 2016 року у Мінську підписали рамкове рішення ТКГ про розведення сил і засобів на трьох ділянках: у Золотому, у Петровському та в Станиці Луганській. Це було доповненням до протоколу від 5 вересня 2014 року, меморандуму від 19 вересня 2014 року та комплексу заходів із виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року.
  • Влітку-восени 2019 року відбулося розведення на трьох тестових ділянках: у червні – поблизу Станиці Луганської, у жовтні – біля Золотого, в листопаді – в районі Петрівського й Богданівки.