Головний фігурант справи Шеремета перед обшуком просив винести з квартири міну

П'ятниця, 13 грудня 2019, 19:58

Підозрюваний у причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета співак Андрій Антоненко перед обшуками 12 грудня телефоном попросив свого родича винести з квартири міну МОН-50.

Джерело: співрозмовник "Української правди" близький до слідства, міністр МВС Арсен Аваков в ефірі програми "Свобода слова" 

Пряма мова: "Слідство встановило, що перед обшуками один з співмешканців Андрія Антоненка виніс щось зелене, заховане в шафі в Антоненка". 

Фото УП

Деталі: Ця річ була захована на нижньому поверсі в офісі.

Слідство встановило, що ім'я родича і співмешканця Антоненка – Сергій. 

Фото УП 

Джерело УП зазначило, що нічні обшуки у волонтерів були викликані пошуком даного предмета.

У результаті обшуку у Сергія знайшли міну МОН-50, яка була у напіврозібраному стані.

Міну вилучили і направили на експертизи.

Зокрема ведуться експертизи ДНК, відібрані зразки на молекулярний аналіз.

Пізніше в ефірі програми "Свобода слова" міністр МВС Арсен Аваков підтвердив дану інформацію.

За його словами, коли прийшли до Антоненка з обшуками, то попередили його про майбутні слідчі дії і стали чекати адвокатів. У цей час підозрюваний не був обмежений у своїх діях, він писав пости і дзвонив.

Пряма мова Авакова: "Написав брату своєї дружини: "Терміново йди в квартиру і забери цю зелену штуку". І брат його дружини забирає цю зелену штуку. Ми відслідкували, хто ця людина, ми відслідкували, куди він її виніс.

Тому терміново були проведені два невідкладних обшуки у двох волонтерів, з якими мали комунікацію, і третій обшук, який ми провели. Там ми знайшли цей предмет. Це міна МОН-50. Дивно, коли музикант тримає у себе вдома міну, якою можна убити багато людей".

Для вбивства одного з керівників Української правди Павла Шеремета використали елементи протипіхотної міни МОН-50.

Знати більше: Що відомо про людей, яких підозрюють у причетності до вбивства Шеремета

Блог УП: Щодо розслідування МВС справи Павла Шеремета

Передісторія:

  • Один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • У травні 2017 року "Слідство.Інфо" оприлюднило фільм "Вбивство Павла", зроблений із представниками міжнародної мережі журналістів-розслідувачів OCCRP. У ньому були нові деталі, пропущені слідством, – зокрема, виявлені за допомогою записів із камер відеоспостереження.
  • Восени 2019 року слідство затримало Владислава та Інну Грищенків (чоловіка "Бучу", – 24 вересня на Волині, дружину "Пуму" – 5 листопада у Києві). Вони проходили у справі про невдалий замах в Івано-Франківській області на бізнесмена. Подружжя також фігурує у справі вбивства Шеремета.
  • Грищенко заявляв, що слідство пропонувало йому визнати себе винним у справі вбивства журналіста Павла Шеремета.
  • 12 грудня правоохоронці повідомили, що підозрюють у справі Шеремета щонайменше п’ятьох людей: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко ("Лісу"), музиканта й добровольця Андрія Антоненка, добровольців Владислава та Інну Грищенків ("Бучу" й "Пуму").
  • За версією правоохоронців, закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, Антоненко допомагав їй, а Дугарь фотографувала на мобільний камери відеоспостереження поблизу місця вбивства Шеремета.
  • У Кузьменко й інших фігурантів пройшли обшуки.
  • Слідство вважає основним мотивом убивства журналіста Шеремета дестабілізацію ситуації в Україні.
  • Судячи з підозри Кузьменко, слідство вважає Антоненка організатором убивства Шеремета: нібито він, "захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної належності, прагнучи зробити свої погляди об'єктом уваги громадськості", намагався вбивством привернути увагу до таких поглядів.