Звільнено 81 людину, повернулися 76 - Зеленський

Неділя, 29 грудня 2019, 22:12

В рамках обміну утримуваними особами бойовики ОРДЛО звільнили 81 українця, з них 76 повернулися на підконтрольну Україні територію, ще 5 вирішили залишитися на окупованому Донбасі. У свою чергу Україна передала 124 особи.

Джерело: президент Володимир Зеленський в аеропорту "Бориспіль" під час зустрічі звільнених українців, представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Валерія Лутковська, "Інтерфакс-Україна"

Пряма мова: "Перша частина, про що ми домовлялися в нормандському форматі – виконана. Ми повернули наших людей. Звільнено 81 людину, 76 людей зараз в Україні на контрольованій частині".

"Шестеро (очевидно, п'ятеро -ред.) залишилися на тимчасово окупованих територіях, тому що там їхні сім'ї. Якщо вони захочуть приїхати сюди, ми забезпечимо все, що для них важливо".

За інформацією Лутковської, на територію ОРДЛО відмовилися переїжджати 17 осіб.

Пряма мова Лутковської: "Крім того ще є близько 30 осіб, які взагалі відмовилися брати участь в обміні. Вони продовжують відбувати покарання (на території України. - УП.)". 

Деталі: Як уточнив Зеленський, загалом близько 50 осіб, які були внесені у списки на обмін, залишаться за ґратами. 

Також Зеленський додав, що дехто з тих, хто був у списку на обмін і залишився в Україні, звільняється із місць відбування покарань у лютому-березні. 

Пряма мова Зеленського:  "Їхній термін вже закінчився, вони хочуть бути в Україні. Дехто з них повернеться за ґрати. Це їх вибір". 

"Було домовлено, що ми найперше звільняємо усіх підтверджених на усіх підтверджених. Інші люди (які досі утримуються в РФ та ОРДЛО - УП.) поки непідтверджені. Але в нас є інформація, що ще є ... немало, скажімо так. Які перебувають і на тимчасово окупованих територіях, і в Росії, і в Криму. Ми працюємо над цим". 

Деталі: Також Лутковська повідомила, що українська сторона має інформацією про 100 громадян, і ще про орієнтовно 200 точної інформації поки що немає.

"У нас є майже 100 осіб, за якими є підтвердження, їхні родичі приносили документи. І ще майже 200 людей, щодо яких поки немає точного підтвердження. Тобто щодо 300 людей нам потрібно працювати", - зазначила вона.

Нагадаємо,

  • 9 грудня у Парижі відбулася зустріч лідерів країн "нормандської четвірки", де президенти Франції, України, Росії та канцлер Німеччини досягли низки домовленостей щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. 
  • Серед іншого, сторони домовилися, що до кінця року відбудеться обмін утримуваними особами за формулою "всіх на всіх".
  • 29 грудня на КПВВ "Майорське" відбувся обмін утримуваними особами між Україною і ОРДЛО.
  • Попередньо повідомлялося, що Україні передали 76 громадян, у свою чергу Україна видала 127 осіб.
  • СБУ опублікувала список повернутих в Україну осіб, серед яких 12 військових, 64 цивільних, серед них двоє журналістів - Станіслав Асєєв та Олег Галазюк.