Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Пристайко коротко підсумував досягнення "нормандської зустрічі"

Вівторок, 10 грудня 2019, 13:23
Пристайко коротко підсумував досягнення нормандської зустрічі

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко наголошує, що за домовленостями лідерів України, Росії, Франції та Німеччини в Парижі ще до кінця цього року на Донбасі мають припинити вогонь на постійній основі.

Джерело: Twitter Пристайка

Пряма мова: "Підсумки Норманді.

  1. Повне безстрокове припинення вогню до кінця 2019 року. Контроль Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ із розширеним мандатом. Очікуємо її роботи 24/7.
  2. Взаємне звільнення утримуваних осіб "всіх встановлених на всіх встановлених" до 31 грудня. План – завершити (обмін) якнайшвидше за принципом "всіх на всіх". Для цього домовились про допуск "Червоного хреста" та інших гуманітарних організацій.
  3. Подальше розведення військ ще на трьох ділянках. Робота над імплементацією "формули Штайнмаєра". Ніякої федералізації. Україна – унітарна країна. Донбас і Крим – це Україна
  4. Місцеві вибори лише за українським законодавством та згідно з високими стандартами ОБСЄ. Наша позиція щодо контролю над кордоном незмінна. Поступово рухатимемося в цей бік.

    Наступна зустріч – за 4 місяці".

Читайте також: Офіс президента опублікував комюніке паризького саміту. Повний текст

Перша нормандська: як та у чому Зеленський переміг Путіна на саміті в Парижі

5 нормандських зустрічей до Зеленського. Як кожна з них змінила хід війни на Донбасі

Передісторія:

  • 9 грудня 2019 року, після трирічної перерви, лідери "нормандського формату" – України, Росії, Німеччини та Франції – зустрілися в Парижі на переговори щодо повернення миру на Донбасі. Для Володимира Зеленського вони були першими, а загалом шостими.
  • Спершу в "Єлисейському палаці" відбулися двосторонні зустрічі між усіма лідерами, за винятком президентів РФ і України. Потім понад годину усі чотири лідери вели переговори за круглим столом.
  • Згодом відбулася двостороння зустріч української та російської делегацій, на якій йшлося і про газову тематику  Під час цих переговорів Зеленський і Путін мали розмову віч-на-віч на 10-15 хвилин. Путін сказав журналістам, що поговорили "добре, по-діловому".
  • Після того Зеленський, Путін, Меркель і Макрон знову спілкувалися разом за вечерею, яка тривала трохи більше двох годин і завершилася серед ночі.
  • За результатами всіх зустрічей в Офісі президента України заявили, що переговори у "нормандському форматі" між лідерами України, Франції, Німеччини та Росії пройшли "дуже успішно". В офіційному комюніке за результатами зустрічі вказано, що сторони вірні Мінським домовленостям від 5 вересня й 19 вересня 2014 року, а також комплексу заходів від 12 лютого 2015 року.
  • Мандат спеціальної моніторингової місії ОБСЄ домовилися розширити до цілодобового моніторингу.
  • На брифінгу Зеленський повідомив , що в рамках Нормандського саміту сторони домовились про обмін утримуваними особами за принципом "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 року та розведення ще у трьох пунктах на лінії зіткнення на Донбасі.
  • Він дав зрозуміти, що Україна не поступиться своїми територіями заради компромісів, не погодиться на федералізацію, не допустить впливу на свою зовнішню політику. "Ми готові до виконання домовленостей, але це дорога з двостороннім рухом", – заявив український президент.
  • Щодо східного кордону не домовилися: Зеленський наполягав, що Україна має отримати контроль над кордоном із Росією перед виборами на Донбасі, а Путін продовжив вимагати виборів до передачі кордону під контроль України.
  • Натомість питання транзиту газу, за словами Зеленського, "розблокували", але форма, об’єм, ціну, деталі договору про транзит газу ще будуть обговорювати.
  • У свою чергу, Путін заявив, що Росія розраховує на поетапне продовження розведення сил і внесення змін до Конституції України щодо закріплення особливого статусу Донбасу на постійній основі.
  • Президент Росії також заявив, що Київ не повинен відновлювати контроль над окупованими Донбасом до місцевих виборів, бо це нібито не узгоджується з Мінськими угодами.
  • При цьому Путін відзначив "потепління" взаємин із Україною, а також продовжив обіцяти Києву знижку у 25% на газ.
  • Україна та Росія не досягли згоди щодо нового контракту на транзит газу та постачання газу – домовилися "далі домовлятися".
  • "Нормандська зустріч" відбувалася на тлі акцій під Офісом президента у Києві. Координатор акції "Варта на Банковій" Павло Білоус після переговорів у Парижі заявив, що Зеленський не перетнув "червоних ліній", тобто не здав національні інтереси, тому намети з Банкової приберуть до ранку.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування