Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Новий обмін може відбутися взимку 2020 року – речниця Зеленського

Вівторок, 31 грудня 2019, 15:47
Новий обмін може відбутися взимку 2020 року – речниця Зеленського

Узгодження списків для майбутнього звільнення утримуваних осіб має розпочатися вже в січні 2020 року і сам обмін може відбутися вже цієї зими при наявності відповідних умов.

Джерело: прессекретар президента Володимира Зеленського Юлія Мендель, "Інтерфакс-Україна"

Пряма мова: "Під час телефонної розмови 31 грудня президент України Володимир Зеленський і президент Російської Федерації Володимир Путін погодилися, що узгодження списків для майбутнього взаємного звільнення має розпочатися негайно, отже, вже в січні 2020 року.

До узгодження списків неможливо сказати імена і скільки людей будуть узгоджені. Однак сподіваємося, що за умови швидкої роботи та технічних можливостей майбутнє взаємне звільнення відбудеться вже взимку 2020 року".

Деталі: Мендель вказала, що мова йде про звільнення українців, в тому числі і кримчан, які перебувають в Криму і на території Росії, і росіян, які перебувають в Україні.

Що було раніше: У полоні ОРДЛО лишилися кілька десятків українців, серед яких і підлітки, про утримання яких знають родичі і українські правозахисні організації, але яких чомусь не "підтвердили" бойовики під час переговорів у Мінську.

Передісторія:

  • 29 грудня у рамках обміну утримуваними особами бойовики ОРДЛО звільнили 81 українця, з них 76 повернулися на підконтрольну Україні територію, ще 5 вирішили залишитися на окупованій частині Донбасу. У свою чергу, Україна передала 124 особи.
  • 30 грудня представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи у Мінську Валерія Лутковська заявила, що у полоні бойовиків на Донбасі залишаються близько 300 українців.
  • 31 грудня президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову із президентом Російської Федерації Володимиром Путіним. Під час розмови серед іншого очільники держав домовилися негайно перейти до узгодження списків для звільнення українців (зокрема, і кримчан, які перебувають в Криму та на території Росії, і росіян, утримуваних в Україні).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування