Міністр оборони взяв на контроль ситуацію з героєм України "Адамом"

Середа, 4 грудня 2019, 10:30

Міністр оборони Андрій Загороднюк призначив службове розслідування з приводу неатестації підполковника, героя України Євгена Межевікіна ("Адама") і можливої втрати посади ним.

Джерело: дописи Загороднюка й Межевікіна у Facebook

Пряма мова Зегороднюка: "Ситуацію навколо Євгена Межевікіна знаю. Щойно говорив з ним по телефону. Призначаю службове розслідування, щоби з’ясувати реальний стан речей в підрозділі, де служить Євген. Після цього ухвалю відповідні рішення, які будуть оприлюднені. Це питання беру на особистий контроль.

Окремо хочу звернутися до командирів. Ви маєте чітко розуміти, що кожен воїн з бойовим досвідом - це наша найбільша цінність. Ми повинні підтримувати їх і мотивувати служити в ЗСУ, а не створювати перепони та оцінювати їхню роль виключно по "оцінним карткам".

Деталі: Напередодні Межевікін, відомий як "Адам", оприлюднив характеристику, дану йому полковником Сергієм Літвіновим – заступником командувача військ оперативного командування "Північ" із бойової підготовки.

На думку Літвінова, Межевікін з 29 липня 2019 року проявив себе на військовій службі посередньо й не відповідає займаній посаді. За сумою отриманих балів Межевікін має в оціннній картці військовослужбовця "задовільно".

 

Коментар Межевікіна: "Ай, Літвінов,  "маладец". Тепер мене потрібно по атестації убирати з посади. Начальник, якому місце на лаві підсудних і (на якого чекає – ред.) розгляд отриманих нагород, оцінює підлеглих! На початку 2019-го підмінити не вдалось, чекали рік".

Борис Овчаров ("Дончанин") пише, що проблеми в Межевікіна почалися рік тому після приходу до командування в 1-й танковій бригаді підполковника Юрія Межакова.

Дослівно "Борис Дончанин": "Він (Межаков – ред.) був начальником штабу 28-ї бригади в 14-15-му, саме в той час коли бригадою командував пан Лещинський (Комета). Керівництво 28-ї бригади в Мар'їнці проклало "Великий Шовковий Шлях" контробанди на окуповану територію. Ціна однієї тони контробанди, коштувала 10 000 грн... Ці колони командування супроводжувало до передачі сєпарам, під охороною БМП та піхоти.

Після приходу такого командування, у Малого (Романа Губи – ред.) з Адамом починаються різко проблеми по службі. Головна причина, що Адам забрав повністю під свій особистий контроль розход пального по бригаді. А це сотні тонн пального, які кралися й продавалися. Отже відразу перекрив канали крадіжок, із яких годувалося командування, військова прокуратура, ВКР.

Й звісно, Малого з Адамом починають різко зжирати. Влітку з бойової посади знімають Малого, садять в штаб перебирати папірці. В серпні переводять Адама в ОК – при чому ніби на підвищення, але на посаду нічого не вирішуючу й не бойову".

Читайте також: Легендарний Адам. Герой України Євген Межевікін про танкову справу, бої і життя на фронті

Передісторія:

  • Євген Межевікін, позивний "Адам" – танкіст, підполковник Збройних сил України, заступник командира 1-ї окремої танкової бригади. Герой України.
  • Із травня 2014 року він у складі танкового батальйону 93 механізованої бригади на передовій виконував завдання зі виставлення блокпостів, супроводження колон, ведення розвідки.
  • Під час штурму селища Піски влітку 2014 року, виконуючи обов'язки командира 4-ї батальйонної тактичної групи 93-ї бригади, дістав контузію і пошкодження ребра. Після лікування повернувся в зону АТО.
  • Межевікін забезпечував підвезення боєприпасів та продуктів захисникам Донецького аеропорту, під обстрілом здійснив евакуацію підбитої БМП-2 з екіпажем зі злітно-посадкової смуги аеропорту.
  • Під час артилерійського обстрілу противника в районі с. Тоненьке локалізував пожежу на складі боєприпасів і врятував особовий склад та техніку.
  • У вересні 2014 екіпаж "Адама" знищив 2 танки проросійських сил біля терміналу ДАПу, у жовтні – в районі с. Опитне прорвав оборону противника та забезпечив евакуацію бійців та двох БТР-80.
  • У зоні АТО Межевікін організував допідготовку танкових екіпажів.
  • У березні 2015 року його перевели до 1-ї окремої танкової бригади на посаду командира 1-го танкового батальйону. Виконував завдання в районі Волновахи.

Олена Рощенко, УП, доповнено

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News