Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зросла кількість українців, які хочуть приєднатися до ЄС – опитування

Четвер, 5 грудня 2019, 10:29

53% громадян упевнені, що Україна повинна в перспективі приєднатися до Європейського союзу, Євразійський економічний союз з Росією, Білоруссю та Казахстаном обирають 13%.

Джерело: результати опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології 4-19 листопада

Дослівно: "Зовнішньополітична орієнтація на Росію істотно впала після анексії Криму, а особливо – після військової агресії Росії на Донбасі. Щоправда, більшість із тих, хто покладав сподівання на приєднання до союзів з Росією, перейшли до лав тих, хто вважає, що Україні не треба приєднуватися ані до Європейського, ані до Євразійського союзів".

Деталі: Тих, хто вважає, що не варто іти в жоден союз, – 24%. 

 

Найбільше орієнтація на ЄС підтримується у Західному (71%) та Центральному (60%) регіонах.

У Південному регіоні 32% підтримують орієнтацію на ЄС і стільки ж – 31% – вважають, що Україні не варто приєднуватися ані до Європейського, ані до  Євразійського союзів, а 24%  віддають перевагу Євразійському союзу з Росією.

Схожа ситуація  й на Сході: 34% за Європейський союз, 30% – за неприєднання до жодного з союзів, а 27% – підтримують орієнтацію на Євразійський союз.  

 

Варто зазначити, що напередодні парламентських виборів, бажання у перспективі приєднатися до ЄС озвучували 60,7% громадян, в економічний союз з Росією мітили 7,9%, не бажали в майбутньому приєднуватися до жодного союзу 23,1%.

Найбільше прихильників європейської інтеграції серед виборців партії "Європейська солідарність" – 90% та "Слуга народу" – 54%.

Водночас 60% виборців "Опозиційної платформи – За життя" вважають, що Україні слід приєднатися до Євразійського союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном, і лише 8% підтримують орієнтацію на ЄС. 

На думку українців, найбільше заважають Україні стати членом ЄС проблеми з корупцією (44%), недостатній економічний розвиток України (40%) та низький рівень життя населення  (34%). Війну на Донбасі у цьому контексті вказали 20% опитаних.

 

Серед того, що Європейський союз має зробити для прискорення реформ в Україні – 22% називають "більше тиснути на українську владу в питанні реформ", 15% – "більш відкрито протистояти Росії", 14% – "виявляти більший інтерес до захисту українського кордону і надати Україні зброю" та 13% – "більше підтримувати українську талановиту молодь".

Опитування проходило з 4 по 19 листопада у 110 населених пунктах у всіх областях України, окрім окупованих Криму та Донбасу. У результаті польового етапу була зібрана 2041 анкета. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Опитування було здійснено за фінансування представництва Європейського Союзу в Україні.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...