Кернес через суд зобов'язав Кабмін затвердити реєстр пам'яток Другої світової війни

Середа, 22 січня 2020, 19:53

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Харківської міської ради, зобов'язавши Кабінет міністрів затвердити Єдиний національний реєстр пам'яток Другої світової війни 1939-1945 років.

Джерело: Харківська міська рада

Деталі: Уряд мав затвердити реєстр іще з квітня 2015 року.

За словами представника інтересів Харківської міськради в суді Костянтина Прокоп'єва, його відсутність не дозволяє органам місцевого самоврядування перейменовувати вулиці, проспекти, інші об'єкти топоніміки "в сфері увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, в тому числі пам'яті маршала Георгія Жукова".

Прокоп'єв також відзначив, що затвердження Єдиного реєстру пам'яток Другої світової війни уможливить фінансування утримання й охорони цих пам'яток з держбюджету.

Що передувало: 22 січня стало відомо, що питання про перейменування проспекту Петра Григоренка у Харкові та присвоєння йому імені радянського маршала Георгія Жукова знову буде винесено на сесії Харківської міськради.

Передісторія:

  • У травні 2016 року голова Харківської обласної держадміністрації Ігор Райнін підписав розпорядження "Про перейменування низки об'єктів топоніміки Харкова" в рамках закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тотаталітарних режимів в Україні й заборону пропаганди їхньої символіки".
  • Воно зокрема, передбачало перейменування станції метро "Маршала Жукова" на "Палац спорту", а однойменного проспекту – на проспект Петра Григоренка (радянського генерала, правозахисника, який виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів).
  • 8 травня 2019 року на сайті Харківської міськради була зареєстрована електронна петиція з вимогою повернути проспекту й станції метро ім'я маршала Жукова.
  • 19 червня Харківська міська рада повернула проспекту Петра Григоренка ім'я маршала Жукова попри мітинги.
  • Того ж дня Кабінет міністрів ініціював перевірку законності рішення Харківської міськради.
  • 20 червня поліція почала кримінальне провадження за ч.1 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.
  • У липні були акції протесту проти відновлення бюсту Жукова.
  • 5 вересня Харківський окружний адмінсуд задовольнив адміністративний позов різних політиків і політсил про скасування рішення міськради про повернення проспекту Григоренка імені Жукова, пославшись на порушення процедури: не було громадського обговорення.
  • Харківська міськрада подала апеляцію.
  • 8 листопада Другий апеляційний адміністративний суд підтвердив незаконність повернення імені маршала Жукова проспекту Григоренка.
  • У листопаді Харківська міськрада оголосила про проведення у формі електронної консультації громадського обговорення з питання перейменування проспекту, який зараз називається на честь генерал-майора збройних сил СРСР, правозахисника, одного зі засновників Української Гельсінської групи Петра Григоренка, і присвоєння йому імені радянського маршала Жукова.
  • Згідно зі статистикою на сайті міськради 19 грудня 2019 року пропозиція присвоїти проспекту ім'я Жукова підтримали 67% тих, хто проголосував, проти висловилися 33%.