Аварія танкера під Одесою: судно брало участь у контрабандних схемах Курченка – ЗМІ

Субота, 4 січня 2020, 23:42

Танкер Delfi, який у листопаді 2019 року зазнав катастрофи поблизу Одеси, у 2012-2014 рр. фігурував у схемі бізнес-групи олігарха-втікача Сергія Курченка з контрабандного ввезення на територію України нафтопродуктів.

Джерело: "Думская" з посиланням на підсумки розслідування обставин катастрофи Державною службою морського та річкового транспорту України 

Деталі: За результатами розслідування, у територіальних водах танкер перебував незаконно - у судна були відсутні діючі суднові сертифікати і документи на прапор.

Судновласником танкера, що зазнав аварії,  в акті Морський служби вказано британську компанію MISTER DRAKE PC з юридичною адресою у Лондоні. До цього чиновники називали власниками інші англійські юридичні особи: в офіційних повідомленнях фігурувала фірма з Бірмінгема Atenia Holding Ltd, потім - Frio Fondo LP, теж з Бірмінгема.

За даними "Думської", обидві Бірмінгемського компанії фігурують у кримінальному провадженні №12016160000000042, відкритому 27 січня 2016 року за ознаками злочинів, передбачених ч.5 ст.191, ч.2 ст.367, ч.2 ст.364, ч.1, 2 ст.366, ч.4 ст.190, ч.3 ст.212 КК України - "привласнення коштів", "службова недбалість", "зловживання владою або службовими повноваженнями", "службова фальсифікація", "шахрайство", "контрабанда".

Згідно з матеріалами справи, протягом 2012-2014 рр. близька до сім'ї екс-президента Віктора Януковича бізнес-група Сергія Курченка організувала схему з контрабандного ввезення на територію України нафтопродуктів. Їх оформляли як транзитний вантаж або як українську продукцію Одеського нафтопереробного заводу.

У схемі були задіяні службові особи низки приватних підприємств, посадові особи державних органів, в тому числі співробітники митниці, а також десятки судів.

Під час обшуку у квітні 2017 року в ізмаїльському офісі однієї з компаній, афілійованих із групою Курченка, слідчі виявили аркуші паперу з відтисками печаток М/Т DELFI IMO 8866266, ATENIA HOLDINGS LIMITED, FRIO FONDO LP.

За даними ЗМІ, танкер брав участь у контрабандних перевезеннях до 2018 року, поки не став несамохідним. Після цього судно відбуксирували у нейтральні води в порту Південний, де воно працювало плавучим складом для нафтопродуктів.

Передісторія:

  • 22 листопада поблизу Одеси сів на мілину танкер "Делфі", власник якого не дозволяв екіпажу залишити судно, а рятувальні катери не могли підійти до нього через шторм.
  • Згодом рятувальники евакуювали всіх трьох членів екіпажу танкера.
  • Власник судна - "Фактор груп лімітед" зареєстрований у Харкові. Судно не мало відповідних реєстраційних документів.
  • Повідомлялося, що на борту немає вантажу, який би загрожував екологічній ситуації Одещини.
  • 22 листопада аналізи показали перевищення допустимої концентрації нафтопродуктів у воді в 53 рази.
  • 23 листопада у Держекоінспекції Кримсько-Чорноморського округу заявили, що вміст нафтопродуктів у воді на місці аварії перевищує допустиму норму у 157 разів.