Трамп наказав вбити Сулеймані всупереч даним розвідки - NYT

Неділя, 5 січня 2020, 10:19
Трамп наказав вбити Сулеймані всупереч даним розвідки - NYT

Президент США Дональд Трамп віддав наказ про ліквідацію командувача іранськими силами "Ель-Кудс", генерала Касема Сулеймані всупереч розбіжностям в адміністрації США на тлі нових розвідданих.

Джерело: The New York Times з посиланням на високопоставлених чиновників в адміністрації

Деталі: За даними видання, військові чиновники запропонували вбити Сулеймані, розглядаючи це як "крайню відповідь", не припускаючи, що Трамп піде на це.

"Надвечір четверга (2 грудня - ред.) президент пішов на крайній варіант. Вищі чиновники Пентагону були приголомшені. Трамп ухвалив рішення, незважаючи на суперечки в адміністрації після отримання нових розвідданих, які попереджали про загрози посольствам США, консульствам і військовому персоналу в Сирії, Іраку та Лівані".

"Військові чиновники заявляли про те, що генерал Сулеймані, який щойно завершив поїздку до Сирії, Лівану та Іраку, планував "неминучу" атаку, яка може забрати сотні життів. Однак інші офіційні особи висловлювали скепсис з приводу обгрунтованості удару по Сулеймані. За словами одного з високопоставлених чиновників, нові розвіддані станом на 30 грудня вказували, що ситуація на Близькому Сході нормальна, а в поїздках Сулеймані немає нічого незвичайного", - пише NYT.

За даними джерел, розвідка дійшла висновку, що атаки, які нібито планував Сулеймані, не були неминучими.

Зокрема, лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї не схвалив жодних планів Сулеймані про можливі атаки і просив іранського генерала приїхати в Тегеран для подальших консультацій на цю тему. За даними розвідки, це прохання було озвучено не менше ніж за тиждень до смерті Сулеймані.

Нагадаємо,

  • 3 січня американські збройні сили завдали удару по військовій базі поруч з міжнародним аеропортом Багдада. В результаті обстрілу загинули вісім осіб, серед загиблих - іранський генерал Касем Сулеймані.
  • Сулеймані був командиром організації, яку адміністрація Трампа вважає терористичною.
  • Президент США Дональд Трамп заявив, що Сулеймані був "терористом номер один у світі".
  • Пізніше Трамп заявив, що США можуть завдати ударів по 52 іранських об'єктах, якщо Тегеран проведе атаки по американцях або об'єктах США.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...