ФРН збирає очільників МЗС країн-членів ЄС через ситуацію на Близькому Сході

Понеділок, 6 січня 2020, 01:35
Хайко Маас

Очільник міністерства закордонних справ Німеччини Хайко Маас ініціює зустріч глав МЗС країн-членів Європейського Союзу на наступному тижні через конфлікт США, Ірану та Іраку.

Джерело: "Інтерфакс" з посиланням на пресслужбу ФРН

Пряма мова: "У світлі загрозливого загострення конфлікту між США і Іраном, Європа поки грає важливу роль. Ми маємо в своєму розпорядженні випробуваними і надійними каналами діалогу з усіма сторонами, які ми повинні в повному обсязі використовувати в цій ситуації. У зв'язку з цим я запропонував (верховному представникові ЄС із закордонних справ і політики безпеки) Хосепу Боррелю перенести зустріч глав МЗС країн ЄС на цей тиждень, щоб швидко узгодити спільні дії."

Деталі: Також Німеччина вважає, що країни-члени міжнародної антитерористичної коаліції під проводом Штатів мають якнайшвидше зустрітись, щоб узгодити дії у зв'язку із рішенням парламенту Іраку видворити військових США з країни.

Що передувало: Іран заявив, що більше не буде дотримуватися жодного з положень ядерної угоди 2015 року.

Нагадаємо:

  • 31 грудня сталася спроба нападу на посольство США в Іраку. 
  • 3 січня під час повітряного обстрілу Сполученими Штатами автомобіля у аеропорту Багдада за наказом Дональда Трампа було вбито командувача іранських сил "Кудс" Кассема Сулеймані та командувача іракських шиїтів Абу Махді аль-Мухандіса.
  • Трамп пригрозив завдати удари по 52 іранських мішенях, якщо Тегеран здійснить атаки проти американців чи американських об'єктів. Тегеран відреагував на погрози Трампа, назвавши його "терористом в костюмі".

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування