Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Іран не планує створювати ядерну зброю - постпред ІРІ при ООН

Вівторок, 7 січня 2020, 10:49
Іран не планує створювати ядерну зброю - постпред ІРІ при ООН

Постпред Ісламської Республіки Іран при ООН Маджид Тахт-Раванчі заявив, що Тегеран не планує створювати і не потребує ядерної зброї. 

Джерело: Інтерфакс-Україна з посиланням на постпреда Ірану в ефірі програми PBS NewsHour 

Пряма мова Тахт-Раванчі:  "Ні, ми не зацікавлені в отриманні ядерної зброї, оскільки у нас є дуже чіткий релігійний вердикт нашого верхового керівника, який забороняє ядерну зброю". 

Деталі: В іранській оборонній доктрині використання ядерної зброї не передбачено, "тому ми і не хочемо її мати", додав представник Ірану. 

Відповідаючи на питання щодо виходу Ірану з ядерної угоди, постпред Ірану при ООН заявив: "Ми є членами договору про нерозповсюдження, і ми в СВПД (Спільній всеосяжний план дій) заявили, що Іран не буде володіти ядерною зброєю". 

Дослівно: "СВПД - це угода. Це була гра на пониження. Ми робили свою частину роботи протягом деякого часу, майже нічого не отримуючи взамін. На жаль, європейські партнери, які повинні були забезпечити нам вигоду від ядерної угоди, не діяли відповідно до цього", - зазначив Тахт-Раванчі.  

"Якщо Іран отримає вигоду від цієї угоди, ми повернемося до її повного здійснення", - додав він. 

Нагадаємо, 

  • У 2018 році президент США Дональд Трамп оголосив про вихід США зі спільної угоди, укладеної 2015 року між Іраном, Сполученими Штатами, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною.
  • Угода передбачає, зокрема, виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій. Вона дозволяє Ірану накопичувати невеликі кількості урану для досліджень, однак вона забороняє збагачення урану, який використовується для виробництва реакторного палива, а також, можливо, ядерної зброї.
  • 3 січня під час повітряного обстрілу Сполученими Штатами автомобіля у аеропорту Багдада за наказом Дональда Трампа було вбито командувача іранських сил "Кудс" Кассема Сулеймані та командувача іракських шиїтів Абу Махді аль-Мухандіса. 31 грудня сталася спроба нападу на посольство США в Іраку. 
  • Також президент США пригрозив завдати удари по 52 іранських мішенях, якщо Тегеран здійснить атаки проти американців чи американських об'єктів. Тегеран відреагував на погрози Трампа, назвавши його "терористом у костюмі".
  • 5 січня Іран заявив, що більше не дотримуватиметься жодного з положень ядерної угоди 2015 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування