Кремль відправив Зеленського з ідеєю патрулів до бойовиків

Понеділок, 17 лютого 2020, 15:17

У Кремлі заявили, що Києву потрібно домовлятися з "керівництвом невизнаних республік" з приводу питання спільного патрулювання кордону України та Росії.

Джерело: прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков на брифінгу, кореспондент УНІАН у РФ

Пряма мова Пєскова: "Це нова ініціатива. Для того, щоб цю ініціативу розглядати, потрібно брати до уваги думку керівництва невизнаних республік. Щоб розуміти позицію керівництва невизнаних республік, із ними потрібно розмовляти.

Наскільки ми розуміємо, першоджерело, тобто, Київ – автор цієї ініціативи – як і раніше, не проявляє готовність починати діалог із представниками невизнаних республік Донбасу".

Деталі: Російські чиновники традиційно не визнають себе стороною конфлікту на сході України і говорять про те, що українська сторона має вести прямі переговори безпосередньо з лідерами так званих  "ДНР" та "ЛНР" (тобто окремих районів Донецької й Луганської областей, які зараз не підконтрольні Києву).

Читайте також Умови виборів на Донбасі, розведення сил та питання заручників: що розповів Зеленський у Мюнхені

Передісторія:

  • 15 лютого під час виступу на Мюнхенській конференції з питань безпеки президент Володимир Зеленський заявив, що українська влада хотіла б восени провести місцеві вибори на території всієї держави, включаючи тимчасово окуповані території Донбасу.
  • В ході виступу на "Українському ланчі" в рамках Мюнхенської конференції Зеленський запропонував, щоб безпеку на тимчасово окупованих територіях під час підготовки до місцевих виборів забезпечували спільні патрулі у складі українців, "представників" окупованих територій і спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Передісторія:

  • 14 лютого на сайті Мюнхенської безпекової конференції опублікували план із 12 пунктів, за яким росіяни у співпраці з декількома міжнародними організаціями пропонують нібито завершувати війну в Україні. За кілька годин текст плану зник, але потім з'явився знову.
  • Міністерство закордонних справ України заявило про незгоду з ідеями щодо врегулювання конфлікту між РФ та Україною, які були оприлюднені у Мюнхені.
  • У США назвали "мюнхенський план" неприйнятним.