Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

На скандальну заяву уповноваженого з прав дитини відреагувала омбудсмен

П'ятниця, 29 травня 2020, 14:06
На скандальну заяву уповноваженого з прав дитини відреагувала омбудсмен

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вимагає від уповноваженого президента з прав дитини Миколи Кулеби вибачитись перед ЛГБТІ-спільнотою за пост у Facebook, у якому він фактично порівнює ЛГБТІ-родини з ґвалтівниками та називає їх однією із загроз сурогатного материнства.

Джерело: пресслужба Офісу омбудсмана

Пряма мова: "Уповноваженим внесено подання до уповноваженого президента України з прав дитини Миколи Кулеби з вимогою принести публічні вибачення щодо поширення ним мови ворожнечі стосовно представників ЛГБТІ-спільноти та надалі неухильно дотримуватись вимог антидискримінаційного законодавства".

На переконання Уповноваженого, вказане висловлювання стосовно представників ЛГБТІ-спільноти є проявом мови ворожнечі, адже сприяє посиленню упередженого ставлення до вказаної категорії громадян та порушує їхнє право на повагу до честі й гідності".

Деталі: В офісі омбудсмена уточнили, що відповідно до статті 68 Конституції України обов’язком кожної людини є не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Стаття 24 Основного закону, стаття 7 Загальної декларації прав людини, стаття 14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і Протокол № 12 до цієї Конвенції забороняють дискримінацію за будь-якою ознакою, а також передбачають обов’язок держави вживати всіх можливих заходів для запобігання та протидії цьому явищу.

Також заборона будь-яких форм дискримінації встановлена статтею 6 Закону України "Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні".

Цьому передувало: 28 травня Микола Кулеба розмістив у Facebook допис, у якому розмірковував про ризики сурогатного материнства й, зокрема, зазначив: "Є випадки, коли сім'ї – фіктивні, коли "подружжям" можуть виявитися і гомосексуальні пари, і ґвалтівники".

Потім Кулеба оновив свій пост, пояснивши, що його в темі сурогатного материнства непокоять можливі порушення законодавства, а також порушення через маніпуляції та обмани прав дітей.

Громадська організація "Альянс.Глобал" звернулася до уповноваженої ВР з прав людини Людмили Денісової, а також до президента Володимира Зеленського з проханням перевірити допис Миколи Кулеби на дискримінацію та підбурення до ненависті за ознакою сексуальної орієнтації, а також вжити відповідні заходи та оприлюднити публічно свою позицію щодо інциденту.

Читайте також: Сурогатне материнство в Україні: що з ним не так і чи варто його заборонити

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування