В ЄС закликали РФ взяти відповідальність за вбивство військових на Донбасі

Четвер, 16 липня 2020, 02:07

Європейський Союз очікує, що Росія візьме не себе відповідальність за вбивство українських військових на Донбасі 13 липня.

Джерело: заява речника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Набіли Массралі у розпорядженні "Укрінформу

Дослівно: "Ми прочитали доповідь про вбивство трьох українських військовослужбовців та поранення ще двох українських військовослужбовців збройними силами за підтримки Росії. Відповідно до цієї доповіді, однією із жертв став офіцер-медик, який намагався евакуювати тіло вбитого військовослужбовця. Ця ескалація насильства та збільшення кількості порушень режиму припинення вогню на Донбасі суперечать Мінським домовленостям та зобов’язанням Нормандського саміту від грудня 2019 року".

Деталі: В ЄС закликали Росію поважати міжнародне гуманітарне право та використати свій вплив на збройні сили, які вона підтримує. Це означатиме, що РФ виконує власні  зобов’язання за Мінськими угодами.

Що передувало: Президент Володимир Зеленський заявив, що війна на Донбасі триватиме, допоки "з іншого боку" лінії фронту є зацікавлені в дестабілізації ситуації й допоки бойовики відкривають вогонь після підтвердження режиму "тиша" по білих касках та по медиках.

Перед цим у посольстві США засудили дії РФ на Донбасі.

Передісторія:

  • 13 липня поблизу населеного пункту Зайцеве український боєць загинув, підірвавшись на вибуховому пристрої.
  • Того ж дня забрати його тіло вирушила група українських військових. Російсько-окупаційні війська цинічно обстріляли трьох військовослужбовців, які мали евакуювати українського бійця, котрий підірвався поблизу Зайцевого.
  • Внаслідок ворожого вогню загинув військовий медик, одного військовослужбовця було поранено, а ще один отримав бойове травмування.
  • Станом на вечір 13 липня тіла загиблих та поранений воїн лишалися на місці обстрілу. Тривали переговори з СММ ОБСЄ щодо їхньої евакуації. 14 липня стало відомо, що тіло бійця, якого мали евакуювати, бойовики забрали собі.
  • 15 липня в ООС повідомили, що тіло бійця, який загинув 13 липня, забрали.