Три ліквідовані Вищі суди продовжують "викачувати" мільйони з бюджету - "Схеми"

П'ятниця, 3 липня 2020, 14:26
Три ліквідовані Вищі суди продовжують викачувати мільйони з бюджету - Схеми

Україна витратила за 2 роки на ліквідацію трьох вищих судів 157 мільйонів гривень, проте ті формально продовжують існувати, а судді продовжують отримувати там зарплату.   

Джерело: проєкт Радіо Свободи "Схеми"

Дослівно: "На ліквідацію Вищого господарського, Вищого адміністративного і Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ за два роки з державного бюджету витратили 157 мільйонів гривень, але вони і досі існують, а його судді продовжують отримувати заробітну плату".

Деталі: У розслідуванні вказується, що на 2020 рік також заплановані витрати на ліквідацію – майже 73 мільйони.

З середини грудня 2017 року в Україні мали бути ліквідовані вищі спеціалізовані суди, а також Верховний суд України. Водночас вони й досі не ліквідовані, а судді у таких судах не здійснюють правосуддя, але продовжують отримувати заробітну плату.

Наприклад, Вищий господарський суд надав кошторис за останні два роки: з держбюджету на його утримання у 2018-2019 роках було витрачено майже 54 мільйони гривень, а на 2020 рік заплановані витрати у понад 18 мільйонів гривень.

На Вищий адміністративний суд витрати з бюджету за 2018-2019 роки склали майже 63 мільйони гривень, а на цей рік заплановано ще близько 32 мільйонів. На Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ за два роки – майже 41 мільйон гривень, а на 2020 – ще 22,5 мільйона.

Голова ліквідаційної комісії трьох судів Любов Соловйова повідомила, що вони не можуть бути ліквідовані, поки судді не переведені або не звільнилися за власним бажанням.

Наразі у Вищому господарському суді продовжують працювати 13 суддів, у ліквідованих Вищому адміністративному і Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ залишилось по 18 суддів.

Оцінює, набирає, рекомендує до переведення і звільнення суддів спеціалізований орган – Вища кваліфікаційна комісія суддів України.

Остаточне рішення ухвалює Вища рада правосуддя.

Проте, як вказують журналісти, Вища кваліфкомісія суддів майже 8 місяців не працює, оскільки конкурс для відбору нового складу цієї комісії мала провести Вища рада правосуддя. Але цього не зробила.

Передісторія:

  • У 2016 році Верховна Рада прийняла законопроєкт, яким ліквідується Вищий спецсуд з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд і Вищий адміністративний суд.
  • Замість них в складі Верховного Суду створювались такі підрозділи як касаційний адмінсуд, касаційний кримінальний суд, касаційних цивільний суд і касаційний госпсуд.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування