Суд готується винести рішення у справі Медведчука проти книжки про Стуса

Вівторок, 7 липня 2020, 15:12
Суд готується винести рішення у справі Медведчука проти книжки про Стуса

У видавництві "Vivat" вважають неприхованою спробою прямого тиску на свободу слова і друку в Україні позовні вимоги нардепа ОПЗЖ Віктора Медведчука, який домагається заборони книги "Справа Василя Стуса".

Джерело: пресслужба видавництва

Пряма мова гендиректорки "Vivat" Юлії Орлової "10 липня може бути оголошене судове рішення - своєрідний "вирок" свободі слова та науці. У разі програшу ми будемо подавати апеляцію, адже ані автор, ані видавництво Vivat не порушували закон, норми моралі та тим паче чиїсь особисті немайнові права. Довести це принципово для нас. В той час, коли Віктор Медведчук "захищає свої честь, гідність та ділову репутацію", ми захищаємо право суспільства на пошук історичної правди.

Ми впевнені: вимоги Віктора Медведчука – це неприхована спроба прямого тиску на свободу слова і друку в Україні, яскравий прояв боротьби із інакомисленням. Взагалі цей процес виглядає як другий суд над Стусом. Пан Медведчук свого часу цей процес програв. Ми маємо намір відстояти свою позицію до кінця і готові в разі потреби дійти до Європейського суду з прав людини". 

Деталі: 10 липня о 10:00 в Дарницькому районному суді Києва відбудеться засідання за позовом Медведчука проти журналіста та історика Вахтанга Кіпіані та "Vivat".

Медведчук позивається до суду щодо захисту честі, гідності та ділової репутації та просить суд заборонити видання (виготовлення) та розповсюдження книги "Справа Василя Стуса" та поширення будь-якої інформації про книгу в ЗМІ та в інтернеті.

Окрім цього, він просить стягнути з Кіпіані та видавництва Vivat витрати на сплату судового збору та визнати частину інформації, наведеної в книзі, недостовірною.

Медведчук зокрема просить визнати недостовірними вирвані із контексту, фрази як то: "…розпинав поета (мається на увазі Василя Стуса), - призначений державою адвокат Медведчук." або "… шістка комуністичної системи Медведчук…" та кілька інших.

Довідково: Медведчук був державним захисником українського поета Василя Стуса. Його часто звинувачують у порушенні норм адвокатської етики під час цього процесу. Сам він своєї провини не визнає.

Книга "Справа Василя Стуса" вийшла друком у травні 2019 року та отримала ряд премій:

Книга Кіпіані на 90% складається з архівних документів. Думки автора побудовані на фактах, які містяться, в тому числі, в фактологічній частині книги.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування