Євросоюз закликав Росію припинити утиски кримських татар в окупованому Криму

Четвер, 9 липня 2020, 03:48

Європейський Союз засудив системні порушення прав людини в окупованому військами Росії Криму.

Джерело: заява речника ЄС

Дослівно: "7 липня 2020 року сім осіб, переважно кримських татар, були арештовані на Кримському півострові на підставі припущення щодо їхніх політичних переконань. ЄС вважає їх затримання політично мотивованим та - оскільки це було проведено за російськими законами "органами влади" РФ на території України - незаконним з точки зору міжнародного законодавства. ЄС не визнає застосування російського законодавства в Криму й Севастополі та очікує, що всі незаконно затримані громадяни України будуть звільнені без зволікань.

ЄС очікує, що Росія припинить тиск на спільноту кримських татар. Міжнародні стандарти прав людини мають бути гарантованими на півострові. Повний, вільний та необмежений доступ міжнародних акторів з прав людини на всю територію України, включаючи Крим і Севастополь, продовжує залишатися першорядним завданням".

Що було раніше:

  • Російські силовики затримали шістьох кримських татар, у яких на світанку 7 липня проходили обшуки на окупованому півострові.
  • За попередніми даними правозахисного офісу адвокатів, затримано 6 осіб: Зіядінов Еміль, Ібрагімов Ісмет, Суф'янов Алім, Хайретдінов Сейран, Сизиков Олександр, Бектемиров Вадим. Відзначається, Ділявера Меметова вдома не було.
  • МЗС висловило рішучий протест у зв’язку з новою хвилею незаконних обшуків і затримань кримських татар.
  • МЗС закликало міжнародне співтовариство продовжувати активно виступати на захист прав та свобод мешканців Кримського півострова та посилювати тиск на РФ з метою припинення порушень прав людини у тимчасово окупованому Криму.

Передісторія:

  • З початку окупації Росією кримського півострова обшуки та затримання кримських татар не припиняються. Так, 11 червня співробітники ФСБ затримали Руслана Бекірова в окупованому Криму, якого раніше схиляли до співпраці і дачі свідчень проти іншого політв'язня. 
  • На початку червня російські силовики прийшли з обшуками до кримських татар родини Асанових у селі Курське в анексованому Криму.
  • У квітні підконтрольний російській окупаційній владі "суд" оштрафував на 30 тисяч рублів імама Длявера Халілова за проведення п’ятничної молитви.
  • За інформацією омбудсмена, Росія утримує українських політв'язнів – кримських татар та активістів – у неналежних умовах, відмовляє у побаченні з родичами та не забезпечує медичною допомогою.