Експерти ФСБ із хімзброї причетні до отруєння Навального – Bellingcat

Понеділок, 14 грудня 2020, 14:10
Експерти ФСБ із хімзброї причетні до отруєння Навального – Bellingcat
theins.ru

Федеральна служба безпеки Росії причетна до отруєння відомого російського опозиційного політика Олексія Навального речовиною "Новічок" в аеропорту Томська.

Про це йдеться у спільному розслідуванні Bellingcat і The Insider у співпраці з Der Spiegel і CNN, повідомляє "Європейська правда".

За даними розслідування, ключову роль у замаху грав спеціальний підрозділ Інституту криміналістики ФСБ.

У ході розслідування виявлено трьох співробітників ФСБ з цього підпільного підрозділу, які разом із Навальним їхали до Новосибірська, а потім поїхали за ним до Томська, де він і був отруєний. Ці оперативники, двоє з яких подорожували під прикриттям, - Олексій Александров, Іван Осипов (обидва лікарі) і Володимир Паняєв.

Цих трьох підтримували і контролювали ще як мінімум п'ять співробітників ФСБ, деякі з яких також приїхали в Омськ, де був госпіталізований Навальний. Члени підрозділу спілкувалися один з одним протягом усієї поїздки, з раптовими піками спілкування незадовго до отруєння, а також у нічні години (за московським часом), коли Навальний виходив із готелю й прямував до аеропорту Томська.

Розслідувачі вичислили щонайменше 8 основних виконавців невдалого вбивства: керівник інституту – полковник Станіслав Макшаков, старший член групи з отруєння Навального Олег Таякін ("Тарасов"), Олексій Александров ("Фролов"), Іван Осипов ("Спиридонов"), Костянтин Кудрявцев ("Соколов"), Олексій Кривощеков, Михайло Швець ("Степанов") і Володимир Паняэв.

 
Макшаков, Таякін ("Тарасов"), Александров ("Фролов"), Осипов ("Спиридонов"), Кудрявцев ("Соколов"), Кривощоков, Швець ("Степанов") і Паняєв

Отруєння у серпні 2020 року, схоже, відбулося після багатьох років спостереження, яке почалося в 2017 році, незабаром після того, як Навальний вперше оголосив про свій намір балотуватися в президенти Росії.

Протягом 2017 року, а також у 2019-му і 2020 роках оперативники ФСБ з підпільного підрозділу, що спеціалізується на роботі з отруйними речовинами, стежили за Навальним під час його поїздок по Росії, подорожуючи разом із ним більш ніж 30 співпадаючими рейсами в одні і ті ж пункти призначення.

Також можливо, що раніше були спроби отруїти Навального, у тому числі в місті Калінінграді всього за місяць до отруєння "Новічком" у Сибіру.

"The Insider" зазначає, що в минулому році 8 співробітників Головного розвідувального управління Росії (ГРУ) викрили у спробі отруїти "Новічком" болгарського підприємця Омеляна Гебрева (а також його сина й колегу).

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...