Білоруський суд визнав винним протестувальника, який загинув від кулі під час протестів

Четвер, 25 лютого 2021, 14:10
Білоруський суд визнав винним протестувальника, який загинув від кулі під час протестів

Білоруський суд визнав винним Геннадія Шутова, який 11 серпня отримав вогнепальне поранення в голову під час протестів у Бресті.

Джерело: білоруське видання Tut.by

Деталі: Суддя Світлана Кременівська визнала Шутова винним в непокорі із застосуванням насильства. Йому винесли обвинувальний вирок без призначення покарання.

Також у непокорі визнаний винним очевидець події Олександр Кордюков. Також його визнали винним в замаху на вбивство особи у зв'язку із здійсненням ним службової діяльності. Кордюкову призначили 10 років колонії посиленого режиму.

Потерпілими у справі визнали військовослужбовців Романа Гаврилова та Арсенія Голіцина, яких 11 серпня направили на охорону громадського порядку в допомогу співробітникам ОМОНу.

За версією обвинувачення, 11 серпня Шутов і Кордюков цілеспрямовано підійшли до Гаврилова та Голіцина. Шутов і Кордюков нібито пред'явили військовослужбовцям претензії в зв'язку з тим, що ті виявляють осіб, які беруть участь в "несанкціонованих масових заходах". Потім Кордюков, за версією обвинувачення, вдарив металевою трубою Гаврилова в голову. Голіцин і Гаврилов нібито намагалися затримати Шутова і Кордюкова, під час чого Гаврилов ненавмисно вистрілив Шутову в  потилицю.

Натомість, за словами Кордюкова, він разом з Шутовим підійшли до Гаврилова та Голіцина, щоб поцікавитися, що відбувається. Він зазначає, що Гаврилов і Голіцин були одягнуті в цивільне. Після цього Гаврилов вдарив Кордюкова в корпус. Потім військовослужбовці дістали пістолети, і з їхнього боку пролунав постріл. Кордюков побачив, що Шутов починає опускатися на коліна, тримаючи руки за головою.

Гаврилов і Голіцин відмовилися пред'являти позови до обвинувачених про відшкодування шкоди.

Вирок може бути оскаржений.

Передісторія:

  • 43-річний Геннадій Шутов отримав вогнепальне поранення в голову в районі Московської адміністрації Бреста під час протестів 11 серпня  - тоді білоруська міліція стріляла в учасників протесту з вогнепальної зброї на ураження.
  • Шутов помер в госпіталі 19 серпня.
  • Родичі чоловіка розповідали, що, за словами очевидців, Геннадій Шутов не брав участь у бійках чи конфліктах, а просто йшов. Свідки стверджували, що постріл, який він отримав, був зроблений з даху будівлі.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News