Зеленський придумав кодекс для співпраці з регіонами

Четвер, 25 лютого 2021, 18:11

Президент Володимир Зеленський заявив, що для встановлення нових відносин між центральною та місцевою владою створять муніципальний кодекс.

Джерело: Офіс президента

Деталі: Зеленський створює конгрес місцевих і регіональних влад, а Верховну Раду закликає ухвалити зміни до Конституції стосовно децентралізації та закон про місцеві референдуми.

За словами президента, першим глобальним питанням, на якому слід зосередитись новому органу, має стати підготовка муніципального кодексу.

Пряма мова Зеленського: "Є різні бачення, різні моделі цього документа. Думаю, що вам вдасться розробити кодекс, який сприятиме не лише розвитку окремих регіонів, але й зміцненню унітарної, неподільної України".

Передісторія:

  • Раду регіонів створив експрезидент Віктор Янукович у квітні 2010 року "з метою забезпечення взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування".
  • У вересні 2014 року п’ятий президент Петро Порошенко скасував її, а у квітні 2015 року створив Раду регіонального розвитку "з метою сприяння налагодженню ефективної взаємодії державних органів з органами місцевого самоврядування у питаннях напрацювання оптимальної моделі розвитку місцевого самоврядування".
  • Цю раду скасував його наступник, чинний президент Володимир Зеленський, у грудні 2019 року. Того ж місяця він створив Раду розвитку громад та територій "з метою сприяння налагодженню ефективної взаємодії державних органів з органами місцевого самоврядування".
  • У грудні Зеленський вважав за необхідне відновити Раду регіонального розвитку, яка зможе покращити комунікацію між центральною владою і владою на місцях.

Знати більше: Округи та префекти. Як в Україні можуть з'явитися "смотрящіє" від Зеленського

Не керувати, а наглядати: як префекти замінять рай– і облдержадміністрації